Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2013

Κάθειρξη 20 ετών στον Άκη Tσοχατζόπουλο
Αυλαία έπεσε, έπειτα από πέντε μήνες, στην πολύκροτη δίκη για την υπόθεση του σκανδάλου με τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Με μία απόφαση - καταπέλτη το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας επέβαλε ποινή κάθειρξης 20 ετών στον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος το πρωί κρίθηκε ένοχος για την κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα τέλεση του αδικήματος του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

Στους υπόλοιπους 16 συγκατηγορούμενούς του επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης:

- Στον Αστέριο Οικονομίδη 12 έτη
- Στην Βίκυ Σταμάτη 12 έτη
- Στην Ευφροσύνη Λαμπροπούλου 13 έτη
- Στην Αρετή Τσοχατζοπούλου 12 έτη
- Στον Νίκο Ζήγρα 6 έτη (αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας)
- Στον Γιώργο Σαχπατζίδη 13 έτη
- Στον Γιάννη Σμπώκο 16 έτη
- Στη Μαρία-Ταλλίτα Τσεκούρα 10 έτη
- Στον Νίκο Γεωργουλάκη 10 έτη
- Στον Οράτιο Μελά 10 έτη
- Στον Κωνσταντίνο Αντωνιάδη 10 έτη
- Στον Γιώργο Κωνσταντάτο 10 έτη
- Στον Παναγιώτη Σταμάτη 6 έτη
- Στην Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου 6 έτη
- Στον Φώτη Αρβανίτη 6 έτη
- Στον Νίκο Καρατζά 6 έτη

Σε σχέση με τις προτάσεις της εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη η μοναδική διαφοροποίηση εστιάζεται στην Αρετή Τσοχατζοπούλου η οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξη 12 ετών ενώ η εισαγγελέας είχε προτείνει 10ετή κάθειρξη.

Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα η ποινή για την Αρετή Τσοχατζοπούλου και τον Νίκο Ζήγρα, οι οποίοι θα αφεθούν ελεύθεροι μέχρι την δίκη τους σε β' βαθμό. Για τους υπόλοιπους που βρίσκονται προφυλακισμένοι η ποινή δεν θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, ενώ όλοι όσοι μέχρι σήμερα είναι ελεύθεροι θα παραμείνουν εκτός φυλακής.

Η γυναίκα που αναστάτωσε το δικαστήριο

Με ψυχραιμία, δίχως έντονες εκφράσεις απογοήτευσης, αποδέχτηκαν οι κατηγορούμενοι της υπόθεσης του σκανδάλου των εξοπλιστικών προγραμμάτων την ετυμηγορία των δικαστών.

Κατά τη διάρκεια της δίκης σημειώθηκε ένα απρόοπτο συμβάν. Γυναίκα που παρακολουθούσε τη διαδικασία στο άκουσμα της απόφασης για την ποινή κάθειρξης 20 ετών στον Άκη Τσοχατζόπουλο αναφώνησε: Μπράβο, μπράβο.

Αυτό ενόχλησε ιδιαίτερα τον πρόεδρο του δικαστηρίου, Χρήστο Κατσιάνη, με αποτέλεσμα η ηλικιωμένη να απομακρυνθεί από τους αστυνομικούς.

Πάντως, νομικοί κύκλοι σχολιάζουν ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν αυστηρές. Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε επίσης ότι μόνο για τον Νίκο Ζήγρα αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μεταμέλειας.

Από τη μεριά τους οι συνήγοροι υπεράσπισης χαρακτήρισαν ως «σφαγή» την πρόταση των εισαγγελέων να μην αναγνωριστεί σε κανέναν κατηγορούμενο το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.

Η εισήγηση της εισαγγελέως

Η τακτική εισαγγελέας της δίκης, Γεωργία Αδειλίνη, είχε εισηγηθεί την απόρριψη των αιτημάτων για την αναγνώριση του ελαφρυντικού, του προτέρου έντιμου βίου, για τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τους 16 συγκατηγορούμενούς του.

«Το λευκό ποινικό τους μητρώο δεν αρκεί για να τους αναγνωρισθεί ο πρότερος έντιμος βίος», σημείωσε η εισαγγελέας, κάνοντας λόγο για «κατ' επίφαση έντιμο βίο».

Αντιθέτως, η ίδια πρότεινε να αναγνωρισθεί ο πρότερος έντιμος βιος, στις περιπτώσεις των τεσσάρων, που δεν επιβαρύνονται με την κατ΄επάγγελμα τέλεση του αδικήματος, δηλαδή τον Παναγιώτη Σταμάτη, την Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, τον Φώτη Αρβανίτη και τον Νίκο Καρατζά.

Όσον αφορά τον Νίκο Ζήγρα, η κυρία Αδειλίνη εισηγήθηκε την αναγνώριση του ελαφρυντικού της ειλικρινούς μεταμέλειας: «Αν δεν έδινε τη συγκατάθεση του, να ανοίξουν οι λογαριασμοί, αμφιβάλλω αν θα ήμασταν εδώ που είμαστε».

Ένοχος

Το πρωί, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας έκρινε ένοχο τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Άκη Τσοχατζόπουλο και τον καταδίκασε για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος από εγκληματική δραστηριότητα και κατ´ εξακολούθηση παθητική δωροδοκία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου» για την υπόθεση με τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Η απόφαση του δικαστηρίου εκφωνήθηκε σε μία κατάμεστη δικαστική αίθουσα, με το πιο πυκνό ακροατήριο που παρακολούθησε ποτέ κατά την πεντάμηνη διαδικασία. Όσον αφορά στους υπόλοιπους συγκατηγορούμενούς του, το δικαστήριο έκρινε αθώους τον δικηγόρο Σπυρίδωνα Χατζηνικολάου και τον φερόμενο ως εκπρόσωπο της Torcaso Παντελή Ζαχαριάδη, ενώ καταδίκασε τους υπόλοιπους 16.

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος


Το δικαστήριο, αξιολογώντας τα αποδεικτικά στοιχεία (καταθέσεις μαρτύρων και απολογίες κατηγορουμένων), έκρινε ότι ο πρώην υπουργός και οι 17 συγκατηγορούμενοί του διέπραξαν το αδίκημα της κατ’ εξακολούθηση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, το οποίο διέπραξε ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν το μεσημέρι οι Σπύρος Χατζηνικολάου και Παντελής Ζαχαριάδης.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο Άκης Τσοχατζόπουλος με την ιδιότητα του υπουργού από το 1997 έως τη λήξη της θητείας, 23 Οκτωβρίου 2001, διέπραξε το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Δημοσίου, προκειμένου να προχωρήσει στη σύμβαση των υποβρυχίων και των «TOR-M1». Τα ποσά που διακινήθηκαν ξεπερνούν τα 55 εκατ. ευρώ (18 δισ. δραχμές), τα οποία και καταβλήθηκαν τμηματικά για μια τουλάχιστον δεκαετία από το 1997 έως το 2007, μέσω τρίτων προσώπων. Αλέξανδρος Αβατάγγελος, Γιάννης Μπέλτζιος, Μιχάλης Ματαντός, Ντίνος Μιχαϊλίδης, Αλ Ζαγιάντ Φουάντ, Γιάννης Μπόκος και Νίκος Ζήγρας ήταν τα πρόσωπα που διακίνησαν τα χρήματα αυτά, μέσω εμβασμάτων ή εξωχώριων εταιρειών (off shore).

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για την υπόθεση, «οι κατηγορούμενοι τέλεσαν ενεργώντας από κοινού ή και μόνοι τους το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα η οποία συνίσταται στο αδίκημα της κατ' εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας του πρώην υπουργού, στρεφόμενης κατά του ελληνικού Δημοσίου». Στο πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα αναφέρεται ότι το σύνολο των κατηγορουμένων διέπραξε τις πράξεις που τους αποδίδονται ως μέλη οργάνωσης που δημιουργήθηκε το 1998 «… και σκοπός της ήταν ο πορισμός εισοδήματος και η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».

Οι δικαστές έκριναν πως μέσω της οργάνωσης αυτής «τοποθετήθηκαν και αποκρύβηκαν σημαντικότατου ύψους παράνομα έσοδα μέσω ενός καλοστημένου και πολύπλοκου δικτύου εγχώριων και εξωχώριων εταιρειών και της χρησιμοποίησης πλήθους τραπεζικών λογαριασμών για την εξαφάνιση των ιχνών των χρημάτων μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές έχοντας διαμορφώσει οργανωμένη ετοιμότητα τέλεσης νομιμοποίησης εσόδων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...