Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2013

Σοκ από τον Independent: Επικίνδυνη η στρατηγική που ακολουθείται με την Χρυσή Αυγή! (Τι ξέρουν;)


Λάθος Αυγή: Oι συλλήψεις νεοναζί στην Ελλάδα θα επιτύχουν το ελάχιστο αν η βαθύτερη δυσπραγία δεν αντιμετωπιστεί

Επιμέλεια: Νίκος Μιχαλόπουλος

Η εφημερίδα Independent, στις 29 Σεπτεμβρίου, έγινε η δεύτερη στη σειρά βρετανική εφημερίδα μετά την Guardian, που αφιερώνει τις τελευταίες ημέρες το εντιτόριαλ της στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο ζήτημα της Χρυσής Αυγής.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι κανείς, εκτός από τους νεοφασίστες, δεν αμφιβάλει ότι οι νεοναζί τραμπούκοι του κόμματος της Χρυσής Αυγής, όπως τους ονομάζει,  έχουν δημιουργήσει μια δηλητηριώδη ατμόσφαιρα στην τραυματισμένη Ελλάδα. Αφότου αναδύθηκε από την αφάνεια μόλις πριν από λίγα χρόνια, σύντομα μεταφέρθηκε από τις προφορικές επιθέσεις σε ομοφυλόφιλους, μετανάστες και αριστερούς ως αποδιοπομπαίους τράγους για όλα τα προβλήματα της χώρας, στην ενθάρρυνση και ακόμη και τη διεξαγωγή σωματικών επιθέσεων.

Πολλοί άνθρωποι αισθάνθηκαν ανακούφιση, πιστεύοντας ότι οι δημοκρατικές αξίες μιας χώρας αμφισβητήθηκαν θρασύτατα από την Χρυσή Αυγή, και η δημοκρατία θα πρέπει να σηκώσει τα μανίκια της και να αντεπιτεθεί, προσθέτει η εφημερίδα.

Είναι ένα ισχυρό επιχείρημα, με βάση την πεποίθηση ότι η Γερμανία θα μπορούσε να σταματήσει τους Ναζί και να τους είχε θέσει εκτός νόμου  το 1932.

Λίγο παρακάτω αναφέρονται οι δηλώσεις Δένδια, ο οποίος χαιρέτισε τις συλλήψεις του Σαββάτου ως “ιστορική ημέρα” ενώ ο Independent πιστεύει ότι πρέπει να ελπίζουμε  ότι αυτά τα γεγονότα θα αποτελέσουν ενα σημείο καμπής, παράλληλα όμως δεν πρέπει να φαντασιωνόμαστε ότι οι συλλήψεις των ηγετών της Χρυσής Αυγής θα αποκεφαλίσουν απαραίτητα την οργάνωση, πόσο μάλλον ότι αυτές θα καταστείλουν τον πολιτικό εξτρεμισμό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αρχές πρέπει επίσης να ακολουθήσουν τη δέουσα διαδικασία και να περιορίσουν τις διώξεις σε όσους είναι ύποπτοι ότι διέταξαν ή συμμετείχαν σε εγκλήματα που διαπράχθησαν. Ορισμένοι φαίνονται  διατεθειμένοι να το απορρίψουν αυτό ως τεχνικό ζήτημα, λέγοντας ότι αν οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής έχουν εμπλακεί σε πράξεις βίας, ή και αν απλώς έφτιαχναν το κλίμα στο οποίο άνθισαν, αξίζουν μια ολοκληρωτική απαγόρευση.

Αυτή είναι μια επικίνδυνη στρατηγική, προσθέτει  ο Independent, καθώς η επιβολή απαγορεύσεων για πολιτικά κινήματα μερικές φορές λειτουργεί, αλλά όχι συχνά. Η Δυτική Γερμανία είχε βγάλει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα για δεκαετίες, ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία ήταν πλούσια και σταθερή, και κανένα από τα δυο επίθετα δεν ισχύει για την Ελλάδα., αναφέρει το άρθρο.

 Γενικότερα, οι πολιτικές απαγορεύσεις έχουν φτωχά αποτελέσματα. Είτε καταστρατηγούνται, ή αποτυγχάνουν, επειδή ένα εξτρεμιστικό κόμμα ως ζήτημα, είναι ένα σύμπτωμα, παρά η αιτία της πολύ βαθύτερης δυσπραγίας.

Κλείνοντας η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για την ενδημική διαφθορά της Ελλάδας πέραν της αδυσώπητης οικονομικής ύφεσης, ενώ σύμφωνα με το think-tank Demos, παραμένουμε μακράν το πιο διεφθαρμένο κράτος στηνΕυρωπαϊκή Ένωση.

Εάν η βασική ανατιστοιχία που υπάρχει μεταξύ των ανθρώπων και της διεφθαρμένης πολιτικής ελίτ δεν αντιμετωπιστεί, σύμφωνα με τους Βρετανούς, το κλείσιμο της Χρυσής Αυγής θα φέρει στην Ελλάδα μόνο προσωρινή ανακούφιση – πριν από την αυγή ενός κάποιου άλλου, εξίσου σκοτεινού, κινήματος.

lefteria

olympia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...