Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Γιούνκερ: Ανοησία και προπαγάνδα η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ



Στάση αναμονής έως το σχηματισμό κυβέρνησης στην Αθήνα, θα τηρήσουν οι Ευρωπαίοι, διαπιστώνοντας ότι οι έως τώρα παρεμβάσεις τους- μάλλον άκομψες- δεν αποσταθεροποιούν μόνο την Ελλάδα αλλά το σύνολο της Ευρωζώνης.


Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πριν τονίσει ότι δεν τέθηκε θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη κι ότι οι Ευρωπαίοι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να παραμείνει η χώρα μας στη Ζώνη του Ευρώ, δήλωσε ότι το 1 δισ. ευρώ που παρακρατήθηκε από τη δόση των 5,2 δισ. ευρώ, θα εκταμιευθεί πριν από το τέλος Ιουνίου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Προσωπικά είμαι κατηγορηματικά κατά της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η Ευρωζώνη έχει 17 μέλη και δεν θα μπορούσα να διαννοηθώ ούτε για ένα δευτερόλεπτο την Ελλάδα εκτός ευρώ. Πρόκειται για ανοησίες και προπαγάνδα. Πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατία. Αυτά τα σενάρια προκαλούν την ελληνική κοινή γνώμη. Η Ελλάδα ψήφισε. Ελπίζω ότι στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Δεν θα πρέπει να δείνουμε μαθήματα στην Ελλάδα και στους Έλληνες. Όμως συμφωνήσαμε σε ένα πρόγραμμα και θα πρέπει να εφαρμοστεί».

Η δήλωση αυτή μπορεί να πέρασε στα... ψιλά, ωστόσο δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να τραβήξουν το σχοινί, διαπιστώνοντας ότι εάν η Ελλάδα μείνει με άδεια ταμεία εν μέσω έντονων πολιτικών διεργασιών, οι συνέπειες μπορεί να είναι ολέθριες για το σύνολο του Ευρώ.

Διαβάζοντας κανείς αντίστροφα αυτή τη δήλωση, μπορεί βέβαια να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η απόφαση του EFSF να κρατήσει μέχρι νεωτέρας στο συρτάρι του το 1 δισ. ευρώ, δεν ήταν ακριβώς προϊόν... αγαθών σκέψεων, καθώς όπως προκύπτει από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις εκείνη τη νύχτα, η Γερμανία και οι δορυφόροι της θέλησαν να πιέσουν μέχρι ασφυξίας τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να σχηματίσουν κυβέρνηση που να διασφαλίζει την εφαρμογή των συμφωνιών.

Επί της ουσίας, εάν όντως το 1 δισ. εκταμιευθεί πριν το τέλος Ιουνίου, επιτρέπει στον Προϋπολογισμό να πάρει βαθιές ανάσες, με δεδομένο ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούσαν με το ζόρι έως τα μέσα Ιουνίου.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...