Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Δηλώσεις Ραχόϊ & Φινλανδού πρωθυπουργού: "Ούτε για αστείο δεν συζητάμε να βγει η Ελλάδα από το ευρώ"




ImageΠροειδοποίηση ότι τυχόν αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είναι «τεράστιο λάθος» απηύθυνε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι υπό την πίεση της ανόδου-ρεκόρ του spread των ισπανικών ομολόγων έναντι των γερμανικών.
«Θα είναι τεράστιο λάθος εάν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος απηύθυνε εκ νέου έκκληση για αποτελεσματική παρέμβαση της Ευρωζώνης στην επίλυση της κρίσης χρέους.

Επιπλέον, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να απευθύνει ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα για την υπεράσπιση του ευρώ.

Η κατάσταση της Ισπανία είναι «πολύ περιπεπλεγμένη» εξαιτίας του υψηλού κόστους δανεισμού της, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ισπανός πρωθυπουργός. Ωστόσο, η κυβέρνηση λαμβάνει τα ενδεδειγμένα μέτρα, επέμεινε.

Κατά συνέπεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στείλει ένα μήνυμα για την υπεράσπιση του ευρώ και για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους όλων των χωρών της ευρωζώνης, είπε.

Η απόδοση των ισπανικών ομολόγων αυξήθηκε στο 6,5%, από 6,3% χθες, γεγονός που οι οικονομικοί αναλυτές αποδίδουν στην πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα μετά τη ανακοίνωση της διενέργειας νέων εκλογών.

Στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης, ο δείκτης Ibex 35 υποχώρησε κατά 1,7% με την έναρξη των συναλλαγών.

Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 6,5%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου στις 505 μονάδες βάσης, του 5ετούς στο 5,55% (505 μ.β.) και του 2ετούς στο 4,30% (423 μ.β.).

Για τα προβλήματα από μία ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη στις οικονομίες της Ισπανίας και της Ιταλίας αναφέρθηκε σε δηλώσεις του και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γίρκι Κάατάινεν.

«Αν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ, δεν θα προκαλούσε πιθανόν τόσο σημαντική χρηματοπιστωτική κρίση όπως αν αυτό συνέβαινε πριν από δύο χρόνια. Αλλά, από την άλλη πλευρά, θα είχαμε άλλα προβλήματα. Τι επιπτώσεις θα υπήρχαν στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης, στις οικονομίες της Ισπανίας και της Ιταλίας, θα άρχιζε η αγορά να στοιχηματίζει ότι θα φύγουν και άλλες χώρες από το ευρώ; Φυσικά, θα υπήρχε επίπτωση στη σταθερότητα της ελληνικής κοινωνίας», δήλωσε ο κ. Κατάινεν σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό MTV3.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...