Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Οι διάλογοι της έντασης


Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, δημιούργησε ένταση στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και σε αρκετές περιπτώσεις οι διάλογοι ήταν έντονοι…
Στην έναρξη της σύσκεψης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, αφού επεσήμανε την κρισιμότητα των στιγμών, ξεκαθάρισε ότι πρέπει να βρεθεί λύση σήμερα, αλλιώς οι εκλογές είναι
μονόδρομος.
Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Είναι η ύστατη ευκαιρία για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο… Eκανα την πρόταση για τον σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων.
Β. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εμείς τοποθετηθήκαμε ευθύς εξαρχής με τη γνωστή θέση μας ότι είμαστε ανοιχτοί για τον σχηματισμό κυβέρνησης, προτιμούμε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, «μνημονιακών» και «αντιμνημονιακών». Πρέπει σε αυτή την ιστορική σύσκεψη να βρούμε λύση και να μην προσφύγουμε ξανά σε εκλογές.

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ. Eχω καταστήσει σαφές από την πρώτη στιγμή ότι πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση. Είπα ότι δίνω ανοχή και σε κυβέρνηση μειοψηφίας.
Β. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η εμμονή ορισμένων εδώ μέσα για εκλογές είναι λάθος.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σας είπα να προχωρήσετε χωρίς εμάς. Αφού μπορείτε γιατί δεν το κάνετε;
Β. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν είμαστε εμείς που το φοβόμαστε.
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αφού η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν προχώρησε, εμείς κάναμε πρόταση για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. Είναι ανάγκη να υπάρξει και συναίνεση στο επίπεδο της κοινωνίας. Δεν φτάνει να βγαίνουν μόνον οι αριθμοί…
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό που πρέπει να σταματήσει τώρα είναι οι κινδυνολογίες γύρω από την πορεία της οικονομίας της χώρας… Δεν ωφελούν κανέναν…
Β. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ποιος κινδυνολογεί; Θεωρείς ότι κινδυνολογούν η Μέρκελ και ο Γιούνκερ; Θυμάμαι τη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή πως πολλά πράγματα λέγονται, αλλά δεν γίνονται, και πολλά γίνονται αλλά δεν λέγονται…

Η σύγκρουση του κ. Βενιζέλου με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε τη στιγμή που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Αλ. Αλαβάνου, τον οποίο μάλιστα χαρακτήρισε και «μέντορα» του κ. Τσίπρα.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το μήνυμα του ελληνικού λαού ήταν κατά τη γνώμη μας ξεκάθαρο. Ο λαός αποφάσισε την απομάκρυνση του Μνημονίου. Πήραμε το 17% και 52 έδρες και ζητήσαμε την ψήφο του λαού για να αντιπαλέψουμε αυτή την πολιτική. Δεν μας έδωσαν οι πολίτες ψήφο για συγκυβέρνηση. Δεν υπήρξε δυνατότητα για αντιμνημονιακή Βουλή, όμως εσείς έχετε 149 βουλευτές. Είπατε ότι μπορείτε να συμφωνήσετε στην πρόταση του Φώτη Κουβέλη για διετή κυβέρνηση. Σας είπα λοιπόν να προχωρήσετε…
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αυτό το θέμα έχει λυθεί…
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κι εμείς δεν μπορούμε να είμαστε αναντίστοιχοι με όσα προεκλογικά λέγαμε. Αν προκύψει μία τέτοια κυβέρνηση, θα την κρίνουμε και θα την ελέγχουμε. Πρέπει όμως να σταματήσετε να δημιουργείτε κλίμα κινδυνολογίας. Δεν μπορείτε να αναπαράγετε ανεύθυνα σενάρια για το ευρώ.
Β. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εχετε αντιφάσεις στην πολιτική σας. Οι τοποθετήσεις σας έχουν δύο αντιφάσεις και μία παρεξήγηση.
Η πρώτη αντίφαση είναι ότι ενώ μιλάτε για «απονομιμοποίηση» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όταν σας προτείνεται να αναλάβετε τις ευθύνες που σας αναλογούν, απαντάτε ότι «έχετε τα αριθμητικά δεδομένα που σας επιτρέπουν να προχωρήσετε».
Η δεύτερη αντίφαση είναι ότι ενώ προεκλογικά μιλούσατε για καταγγελία της δανειακής σύμβασης, στέλνετε επιστολή προς τους Ευρωπαίους εταίρους, μιλώντας για «επανεξέταση» του πλαισίου.
Η παρεξήγηση που δημιουργείται από την εν γένει συμπεριφορά και τις θέσεις που διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι, κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ότι «η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει μόνη της». Ευτυχώς βγήκε ο Αλέκος Αλαβάνος και μαθαίνουμε τι υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ». Γιατί δεν ακούτε τον μέντορά σας;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μιλάς προεκλογικά, κινείσαι με το βλέμμα στις εκλογές. Γιατί δεν προχωράτε στον σχηματισμό κυβέρνησης; Εσείς ουσιαστικά αυτό που θέλετε είναι να μην υπάρξει στη χώρα αντιπολίτευση.
Β. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εμείς κοιτάμε με το βλέμμα στραμμένο στην ιστορία.

«Πηγή» έντασης ήταν επίσης και το θέμα του ομολόγου, το οποίο η χώρα καλείται να πληρώσει μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες.
Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τη θέση του ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση και να μην καταβάλει τα 450 εκατομμύρια ευρώ, εφόσον το συγκεκριμένο ομόλογο δεν εντάχθηκε στο PSI.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς έχουμε αντιφάσεις ή εσύ; Από τη μία μας λες ότι πρέπει να αποφύγουμε το πιστωτικό γεγονός και από την άλλη μας καλείς να μην πληρώσουμε το ομόλογο; Γιατί ο πρωθυπουργός μάς λέει ότι πρέπει να το πληρώσουμε;
Β. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το να ξέρεις τα πράγματα λίγο είναι χειρότερο από το να μην τα ξέρεις καθόλου. Το default αφορά το συγκεκριμένο ομόλογο… όχι την ελληνική οικονομία.

Oπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, το θέμα που ανέκυψε με το non paper του κ. Καμμένου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ετέθη στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Π. Καμμένος: Νομίζω ότι αυτή την ώρα, το καλύτερο θα ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικού σκοπού με τις επτά προϋποθέσεις που έχω θέσει και να μη μετέχουν σε αυτή ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος.
Β. Βενιζέλος: Συμφωνώ με όλες τις θέσεις εκτός από την καταγγελία της δανειακής σύμβασης.
Α. Σαμαράς: Με συγχωρείς, αν κατάλαβα καλά προτείνεις μια κυβέρνηση Καμμένου…
Π. Καμμένος: Oχι, εγώ αυτό που θέλω και αυτό που προτείνω είναι μια οικουμενική κυβέρνηση στη βάση των θέσεων των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Α. Σαμαράς: Υπήρχε μία ελπίδα να κατορθώναμε να φτιάξουμε κυβέρνηση, υλοποιώντας το «σενάριο β» που κατέθεσες… Αλλά εσύ θες να γίνεις πρωθυπουργός…
Π. Καμμένος: Δεν υπάρχει «σενάριο β». Από πού το έβγαλες αυτό;
Α. Σαμαράς: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα σε αυτό το σημείο να παρέμβετε ώστε να ξεκαθαριστεί πλήρως το θέμα.
Κ. Παπούλιας: Θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση άμεσα.
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...