Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Πέθανε ο σπουδαίος Μεξικανός συγγραφέας Κάρλος Φουέντες

NAFTEMPORIKI.GR
Ο Φουέντες ήταν από τους γνωστότερους συγγραφείς του Μεξικού και πολλά μυθιστορήματά και διηγήματά του, όπως «Ο θάνατος του Αρτέμιο Κρους», η «Αύρα» και «Ο γέρο Γκρίνγκο» μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες σε όλο τον κόσμο.
Ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς του καιρού μας, ο Μεξικανός Κάρλος Φουέντες, άφησε
την τελευταία του πνοή σε ηλικία 83 ετών, σε νοσοκομείο της μεξικανικής πρωτεύουσας.
Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου όταν ο πρόεδρος του Μεξικού, Φελίπε Καλδερόν, έγραψε στο Twitter του: «Λυπάμαι βαθύτατα για το θάνατο του Κάρλος Φουέντες, του Μεξικανού και παγκόσμιου συγγραφέα που θαυμάζαμε και εκτιμούσαμε. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη».
Ο Κάρλος Φουέντες ήταν από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Λατινικής αλλά και Βόρειας Αμερικής ενώ πολλά μυθιστορήματά του - όπως «Ο θάνατος του Αρτέμιο Κρους», η« Αύρα» και «Ο γέρο Γκρίνγκο»- μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες σε ολόκληρο τον κόσμο. Έγινε ευρύτερα γνωστός από το πρώτο του κιόλας μυθιστόρημα, «La región más transparente», το οποίο έγραψε στην ηλικία των 30 ετών.
Το «Gringo viejo» του 1985, ήταν το πρώτο βιβλίο που έγινε μπεστ σέλερ στις ΗΠΑ από Μεξικανό συγγραφέα, ενώ μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη με τον τίτλο «Old Gringo», τέσσερα χρόνια αργότερα, με πρωταγωνιστές τον Γκρέγκορι Πεκ και την Τζέιν Φόντα.
Το 1979, ο Φουέντες τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Αλφόνσο Ρέγιες, το 1984 με το Εθνικό Βραβείο Επιστημών και το 1987 με το Βραβείο Θερβάντες. Το 1992 του απονεμήθηκε το ΣΤ' Βραβείο Ιβηροαμερικανικής Λογοτεχνίας, ενώ το 1994 τιμήθηκε με το Βραβείο «Πρίγκιπας των Αστούριας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...