Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Μαύρα τα μαντάτα


thumb
Στις ανακοινώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος την περασμένη Τρίτη ο Προβόπουλος ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένος για την επόμενη ημέρα. Σε ό,τι αφορά τη βελτίωση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης της οικονομίας, ο Προβόπουλος εκτιμά ότι αυτό μπορεί να συμβεί: Πρώτον, με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη βιωσιμότητα της ελληνικής
οικονομίας, η οποία θα μπορούσε σε πρώτη φάση να επαναφέρει στις τραπεζικές καταθέσεις 10-15 δισ. ευρώ και ακολούθως να ενθαρρύνει τον επαναπατρισμό κεφαλαίων. Κάτι που θα βελτίωνε καθοριστικά τη ρευστότητα. Και δεύτερον, με την προσέλκυση χρηματοδοτικών πόρων από πηγές εκτός τραπεζικού συστήματος, με τις ιδιωτικοποιήσεις και το ΕΣΠΑ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα διαθέσιμα κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Όλοι γνωρίζουν πλέον ότι ούτε οι αποκρατικοποιήσεις θα φέρουν τα ποσά αυτά, ούτε το ΕΣΠΑ μπορεί να έχει τέτοιες τελικές αποδόσεις. Γι’ αυτό και η γενικότερη ανησυχία ότι οι μαύρες προβλέψεις (και η απειλή εξόδου από το ευρώ) είναι πραγματικές.
Σύμφωνα με την έκθεση, τη διετία 2010-2011 μειώθηκαν οι μισθοί κατά 7,9%, συμβάλλοντας στην κατά 10,5% βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Για το 2012 εκτιμάται ότι οι μέσες ονομαστικές αποδοχές των μισθωτών θα μειωθούν κατά 9,5%-10,3% σε πραγματικούς όρους. Την ίδια ώρα, εκτιμά ότι η ανεργία θα εκτιναχθεί άνω του 19%, από 17,7% που ήταν πέρυσι, ενώ στις πιο αισιόδοξες προβλέψεις περιλαμβάνεται η μείωση του πληθωρισμού στο 1,2% το 2012, για να μειωθεί περαιτέρω στο 0,5% το 2013.  Α.Χ.
http://topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...