Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Προσωρινή κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών αποφασίζει η κυβέρνηση




Σήμερα στο υπουργικό – Θα πάρουν κεφάλαια από το ΤΧΣ μέχρι την οριστική ανακεφαλαιοποίηση
Νέα δέσμη μέτρων στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αναμένεται να αποφασίσει το υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργικό θα προχωρήσει σε μια σειρά προπαρασκευαστικών ενεργειών προκειμένου να διασφαλιστεί η θωράκιση του τραπεζικού συστήματος έως ότου οριστικοποιηθεί, μετά τις εκλογές, η τελική δομή της ανακεφαλαιοποίησης.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει την κατανομή κεφαλαίων και στις άλλες τράπεζες – εκτός των τεσσάρων μεγάλων- καθώς και τρόπους ώστε τα κεφάλαια που έχουν προβλεφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να ενισχύσουν άμεσα τους ισολογισμούς των τραπεζών. Με την απόφαση του υπουργικού θα δοθεί η δυνατότητα στο ΤΧΣ να μεταφέρει ομόλογα στις εμπορικές τράπεζες που αντιστοιχούν στα κεφάλαια που χρειάζεται η κάθε τράπεζα, έναντι των αυξήσεων κεφαλαίων που θα πραγματοποιηθούν. Ετσι θα αντιμετωπιστεί το κενό που έχει δημιουργηθεί με τη μετάθεση των τελικών όρων της ανακεφαλαιοποίησης για μετά τις εκλογές.
Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκαν οι ζημίες των τεσσάρων μεγάλων εμπορικών τραπεζών -Εθνικής, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς- για τη χρήση του 2011, οι οποίες διαμορφώθηκαν στο ποσό ρεκόρ των 28,26 δισ. ευρώ. Για την κάλυψη των ζημιών το ΤΧΣ ήδη δεσμεύτηκε για την κεφαλαιακή ενίσχυση των παραπάνω τραπεζών με κεφάλαια ύψους 18 δισ. ευρώ. Με τα κεφάλαια αυτά οι παραπάνω τράπεζες εξασφαλίζουν συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 8% που τις καθιστά βιώσιμες και εξασφαλίζει την απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους από το ευρωσύστημα.
Το ΤΧΣ με τις επιστολές που απέστειλε στις τράπεζες δεσμεύεται ότι θα συμμετέχει στις αυξήσεις κεφαλαίου με τα εξής ποσά: 6,9 δισ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, 4,2 δισ. ευρώ στη Eurobank, 1,9 δισ. ευρώ στην Alpha Bank και 5 δισ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς. Τα κεφάλαια αυτά προέρχονται από την πρώτη δόση ύψους 25 δισ. ευρώ που προβλέπονται για την ανακεφαλαιοποίηση. Με επιπλέον 25 δισ. ευρώ θα ενισχυθεί το ΤΧΣ μέσα στο καλοκαίρι. Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα έχει προβλέψει συνολικά κεφάλαια ύψους 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση, ωστόσο στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι τελικά κεφάλαια που θα απαιτηθούν θα είναι σημαντικά χαμηλότερα.
Το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί από τα κίνητρα για τη συμμετοχή ιδιωτών, την αναβαλλόμενη φορολογία, την παροχή εγγύησης από το ΤΧΣ στις τράπεζες και το πώς θα αντιμετωπιστούν ΑΤΕBank και Τ.Τ.
Γιάννης Παπαδογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...