Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Προλαβαίνει να… αποσυρθεί το ΠΑΣΟΚ;


Οι εικόνες από τη χθεσινή συγκέντρωση του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, ήταν συγκλονιστικά απογοητευτικές. Περισσότερο, ενδεχομένως και από τις αντίστοιχες που είχαν προηγηθεί στην Πάτρα και το Ηράκλειο, δυο παραδοσιακά κάστρα του ΠΑΣΟΚ, από τα χρόνια που ο Ανδρέας Παπανδρέου «βούλιαζε» πλατείες με τις συγκεντρώσεις του.

Στη Θεσσαλονίκη, την ιδιαίτερη εκλογική περιφέρεια του σημερινού Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η κοινωνική βάση του Κινήματος…
έμεινε σπίτι της. Παρόλο που ο χώρος ο οποίος επελέγη προσφερόταν για μικρο-μέγαλη συγκέντρωση, ακόμη και ο «μάγος» Τάσος Μπιρσίμ δεν θα κατάφερνε να παρουσιάσει διαφορετική την πραγματικότητα που βίωσε χθες βράδυ το «νέο ΠΑΣΟΚ».

Οι εκλογές, είναι μεταξύ άλλων και θέμα ψυχολογίας. Μπαίνοντας στην τελευταία εβδομάδα, στην τελική ευθεία, το ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του μοιάζουν να έχουν ξεμείνει από ψυχολογία. Εξαντλώντας προ πολλού τις όποιες εναλλακτικές στρατηγικές υπήρχαν για να αλλάξουν μια μοίρα που έμοιαζε εκ των προτέρων «σφραγισμένη».

Αυτή ακριβώς η απουσία ψυχολογίας από το σημερινό ΠΑΣΟΚ, το πιθανότερο είναι να οδηγήσει σε περαιτέρω διολίσθηση των ποσοστών του. Και το βράδυ της 6ης Μαϊου, το πολιτικό σοκ να ξεπερνά τις προβλέψεις και των πλέον απαισιόδοξων.

Ενδεχομένως, μια αξιοπρεπής απόσυρση να ήταν η πλέον ρεαλιστική λύση. Και ως συνταγματολόγος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα μπορούσε να ανακαλύψει τυχόν πολιτειακά «παραθυράκια». Από τη στιγμή που η κοινωνία δείχνει σε κάθε ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ ότι… δεν θέλει να το βλέπει, η ειλικρινής συγγνώμη από την πλευρά του Κινήματος θα ήταν να ανακοινώσει ότι… δεν κατεβαίνει στις εκλογές. Και να επιχειρήσει την ανασυγκρότησή του, ώστε να ξαναγίνει στο μέλλον αξιόπιστη πρόταση εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...