Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Στημένη η είσοδός μας στο ΔΝΤ;- Τι αποκάλυψαν τα Επίκαιρα

Σάλο έχει προκαλέσει η καταγγελία του ανεξάρτητου βουλευτή...

Στημένη η είσοδός μας στο ΔΝΤ;- Τι αποκάλυψαν τα Επίκαιρα

Παναγιώτη Κουρουμπλή για τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου, στην πρώτη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διόγκωση του ελλείμματος, που έμελλε να είναι επεισοδιακή...
.



Αίσθηση προκάλεσε σχετικά, η κατάθεση, εκ μέρους του ανεξάρτητου βουλευτή, ενός ηλεκτρονικού μηνύματος του κου Γεωργίου προς τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Τρόικας, Πολ Τόμσεν, στο οποίο ζητείτο από τον τελευταίο, παρέμβαση προκειμένου να αλλάξει ο νόμος για την ΕΛΣΤΑΤ και «να διευκρινιστούν οι αρμοδιότητες του προέδρου και των μελών της Αρχής, (συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου) δεδομένης της συνεχούς παρερμηνείας του υφιστάμενου νόμου από συγκεκριμένα μέλη της Αρχής, με καταστροφικές συνέπειες για τη λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ και με διακινδύνευση της όλης διαδικασίας αναμόρφωσης των ελληνικών στατιστικών στοιχείων».



Σημειώνεται ότι τα "Επίκαιρα" είχαν λάβει γνώση και δημοσιεύσει τον Σεπτέμβριο του 2011 απόσπασμα του επίμαχου e-mail στο τεύχος 101, σε άρθρο υπό τον τίτλο "Κάποιοι ήθελαν να φέρουν το ΔΝΤ...".



Στο εν λόγω κείμενο αναφερόταν:



«Dear Paul...

Μία εβδομάδα αργότερα, στις 16 Οκτωβρίου, ο κ. Γεωργίου στέλνει ένα e-mail στο συνάδελφό του στο ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, όπου τον ενημερώνει αναλυτικά για τη λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ και την ανάγκη τροποποίησης του σχετικού νόμου προς την κατεύθυνση της συγκέντρωσης όλων των αρμοδιοτήτων στον πρόεδρο της Αρχής, προσδοκώντας, προφανώς, στην υποστήριξή του, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν φρόντιζε να την «περάσει». Εξάλλου, όπως φαίνεται και στην ηλεκτρονική επιστολή του, ο κ. Γεωργίου είχε έναν ισχυρό σύμμαχο, τη Eurostat, η οποία για ευνόητους λόγους προτιμούσε μια «ελεγχόμενη παροχή στοιχείων»...

«Όπως γνωρίζετε, η εξαιρετικά ανώμαλη κατάσταση με κάποια μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ έχει καταστήσει απαραίτητη τη δημιουργία μίας πρότασης για την τροποποίηση του Ελληνικού Στατιστικού Νόμου (3832), με σκοπό να διευκρινίσει το ρόλο του Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου του αντιπροέδρου του. Αυτό ήταν το πόρισμα του νομικού εμπειρογνώμονα της Eurostat, κ. Pitt Samuelson, όπως και του ανώτατου αξιω ματούχου της Eurostat στην ΕΛΣΤΑΤ, κ. Snorrason. Τόσο το πόρισμα του κ. Samuelson όσο και οι επισημάνσεις του κ. Snorrason επισυνάπτονται.

»Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, οι δύο ειδικοί της Eurostat, όπως και ένας Έλληνας ειδικός στο ελληνικό Σύνταγμα, έχουν συντάξει τον τελευταίο μήνα μία πρόταση τροποποίησης του νόμου 3832, την οποία κατέθεσα χθες στο υπουργείο Οικονομικών. (...)

»Σκοπός είναι να “περάσει” αυτή η προτεινόμενη τροπολογία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, διότι κάθε ημέρα που περνά η κατάσταση χειροτερεύει.

»Ο κίνδυνος είναι ότι η τροπολογία, σε περίπτωση που η κυβέρνηση την προω θήσει, μπορεί να αλλάξει κι άλλο, προφασιζόμενη την ανάγκη για συμβιβασμό, και η κατάσταση μπορεί να παραμείνει κρίσιμη και δυσλειτουργική – κάτι που κανείς δεν μπορεί να ανεχτεί», σημειώνει στο e-mail του ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ».
 



Απάντηση Γεωργίου στον Κουρουμπλή



Για την επιστολή αυτή, (το περιεχόμενο της οποίας δεν διέψευσε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ), ο κος Κουρουμπλής αξίωσε να ζητηθεί η παραίτηση του κου Γεωργίου από τον Πρόεδρο της Βουλής, με την υπενθύμιση πως «ο κος Γεωργίου είναι πρόεδρος ελληνικής ανεξάρτητης Αρχής διοριζόμενος από την ελληνική Βουλή και όχι τον κο Τόμσεν».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέας Γεωργίου είπε ότι η επιστολή είναι προϊόν υποκλοπής και υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα της μέχρι τώρα θητείας του, κυρίως, σε σχέση με την αύξηση του ελλείμματος στο 15,4%.
 



Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κος Γεωργίου είπε πως εφάρμοσε πιστά τον Κανονισμό για την καταγραφή των στατιστικών στοιχείων, που ακολουθούν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που είναι δεσμευτικός για τις υπηρεσίες που μετέχουν στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) - χωρίς να έχει δεχθεί πίεση, παρέμβαση, ή υπόδειξη από πολιτικά πρόσωπα, για το έργο του. Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, επανέλαβε πως εξ αρχής το μεγάλο πρόβλημα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων ήταν η αναξιοπιστία τους, η οποία ήρθη μονάχα επί των ημερών του, ύστερα από 10 μεθοδολογικές επισκέψεις μελών της ΕΥΡΩΣΤΑΤ στην ΕΛΣΤΑΤ για διευκρινίσεις.



Παράλληλα, επανέλαβε τα περί υπονόμευσης του έργου του από μέλη της ΕΛΣΤΑΤ και από υποκλοπείς της ηλεκτρονικής του αλληλογραφίας, πριν καν έρθει στην Ελλάδα.


 

Κατά τα άλλα, ο προκάτοχος του κου Γεωργίου στη θέση του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Μανώλης Κοντοπυράκης, επικαλέστηκε λόγους υγείας προκειμένου να μην προσέλθει να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής. Σύμφωνα με διευκρινίσεις του Χρήστου Πρωτόπαπα που προεδρεύει των εργασιών της επιτροπής, «μιλήσαμε με τον δικηγόρο του, κ. Αγιοστρατίτη και είπαμε πως δεν γίνεται αποδεκτή η άρνηση του πελάτη του να προσέλθει. Είναι βασικός μάρτυς και συντάκτης στοιχείων που απεστάλησαν στην Γιούροστατ. Ή θα μας φέρει χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο, ότι αδυνατεί να μετακινηθεί οπότε θα τον εξετάσουμε εκεί, ή θα τον φέρουμε εδώ με την κλούβα. Ύστερα από την επικοινωνία μας αυτή, ο κος Αγιοστρατίτης μας απάντησε πως ο Μ. Κοντοπυράκης θα έρθει την επόμενη Τρίτη».

  
 

Επίσης, εστάλη εκ μέρους της Εξεταστικής, επιστολή προς τον Χοακίν Αλμούνια, (Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων της ΕΕ το 2009) και τον πρόεδρο της Eurostat, με την οποία τους γνωστοποιείται η βούληση της Επιτροπής της Βουλής να έχει καταθέσεις τους.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...