Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Coca Cola και Pepsi αλλάζουν «συνταγή» λόγω ουσίας ύποπτης για καρκίνο

Η Coca Cola και η Pepsi αλλάζουν «συνταγή» λόγω ύποπτης ουσίας


Σε αλλαγή συνταγής προχωρούν οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής Cola στον κόσμο, η Coca-Cola και η Pepsi, προκειμένου να μην αναγκαστούν να βάλουν στα αναψυκτικά τους μια ετικέτα που προειδοποιεί για κίνδυνο καρκίνου.
Αιτία είναι η χημική ουσία 4-μεθυλιμιδαζόλιο (4-ΕΙΜ), η οποία χρησιμοποιείται για να χρωματίσει τα
αναψυκτικά τύπου Cola. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συγκεκριμένη ουσία είναι καρκινογόνος αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες.  Μάλιστα, οι δύο εταιρείες έχουν υποχρεωθεί ήδη δια νόμου να αλλάξουν τη συνταγή τους στη Καλιφόρνια των ΗΠΑ.
Τώρα όμως, οι Coca-Cola και η Pepsi αλλάζουν τη συνταγή των ανθρακούχων αναψυκτικών τους σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, ώστε να αποφύγουν την υποχρέωση να βάλουν ειδικό προειδοποιητικό σήμα στα αναψυκτικά τους και μπροστά στον κίνδυνο να δυσφημιστούν χωρίς λόγο τα προϊόντα τους. Η αλλαγή δεν θα είναι μεγάλη, βέβαια, καθώς το μόνο που θα αλλάξει είναι η περιεκτικότητα του 4-μεθυλιμιδαζόλιου στο αναψυκτικό.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την κατανάλωση των αναψυκτικών αυτών. Η συγκεκριμένη χημική ουσία έχει μεν συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα σε ποντίκια και αρουραίους, αλλά η Ένωση Αναψυκτικών των ΗΠΑ τονίζει ότι δεν υπάρχει ακόμα καμία απόδειξη για κίνδυνο στην ανθρώπινη υγεία.
Μάλιστα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι θα πρέπει κανείς να πιει ως και 1.000 αναψυκτικά Coca-Cola ή Pepsi για να πάρει την ίδια δόση χημικής ουσίας που δόθηκε στα ζώα στη διάρκεια των δοκιμών στο εργαστήριο.
«Αν και πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία που να δικαιολογεί οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή, ζητήσαμε από τους προμηθευτές της καραμέλας να κάνουμε αυτό το βήμα, έτσι ώστε τα προϊόντα μας να μην υπόκεινται στην απαίτηση για μια επιστημονικά αβάσιμη προειδοποίηση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Coca-Cola.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...