Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Ενέργειες ΕΟΦ για 12 «αναντικατάστατα» φάρμακα



Έπειτα από διερεύνηση των αναφορών από φαρμακεία, αλλά και από τις επιθεωρήσεις που διενεργεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), προέκυψε ότι υπάρχουν πραγματικές ελλείψεις 36 φαρμάκων, οι οποίες δεν οφείλονται σε προβλήματα εμπορικής φύσεως (πχ. πιστώσεις, έλλειψη ρευστότητας κ.ά.).


Τα περισσότερα από τα φάρμακα αυτά -24 τον αριθμό- είτε έχουν ανακληθεί, είτε έχουν υποκατάστατα και ως εκ τούτου, οι ενδιαφερόμενοι ασθενείς μπορούν, σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό τους και τον φαρμακοποιό τους, να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη θεραπεία τους, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ.

Για τα υπόλοιπα 12 φάρμακα (αντιβιοτικά, κορτιζονούχα, καρδιολογικά, αντιχολινεργικά, ορμονικά), τα οποία είναι αναντικατάστατα, ο ΕΟΦ έχει ήδη προχωρήσει σε ενέργειες, όπως έκτακτες εισαγωγές μέσω Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), κάλυψη εξατομικευμένων περιπτώσεων μέσω Ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά και με κυρώσεις, όπου χρειάζεται, για την άμεση κάλυψη των ασθενών με τα αναγκαία αυτά φάρμακα.

Ο ΕΟΦ υποστηρίζει ότι «οι ελλείψεις των τελευταίων ημερών δεν οφείλονται τόσο σε παράλληλες εξαγωγές, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά κυρίως (όπως άλλωστε αναφέρεται και από τους φορείς των φαρμακοποιών) σε εμπορικούς λόγους, που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΕΟΦ, αλλά στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Πηγή:Voria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...