Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Ο ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ..."ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ"



Μπορεί να μην έχει ασχοληθεί ποτέ με την πολιτική, αλλά δεν είναι προϊόν παρθενογέννεσης ο νέος υπουργός Παιδείας Γιώργος Μπαμπινιώτης.Έχει μακρά πορεία, η οποία δεν υπήρξε πάντα καθολικής αποδοχής.Πρώτη και καλύτερη η υπόθεση των "Βούλγαρων" Μακεδόνων, όπως είχε αποκαλέσει στην έκδοση ενός ..
λεξικού το 1998 με τον τίτλο "Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας", γνωστού και ως "λεξικού Μπαμπινιώτη", τους οπαδούς ομάδων της Θεσσαλονίκης!
Το λεξικό στο λήμμα "Βούλγαρος" έδινε ακριβώς τον εξής ορισμό:
"αυτός που γεννήθηκε στη Βουλγαρία ή κατάγεται από εκεί,
(καταχρ. - υβριστ.) ο οπαδός ή παίκτης ομάδας της Θεσσαλονίκης (κυρ. του Π.Α.Ο.Κ.)"
Το συγκεκριμένο θέμα είχε προκαλέσει θυέλλα αντιδράσεων και είχε φτάσει μέχρι τα διακστήρια, ενώ πρωτόδικα είχε καταδικαστεί ο νέος υπουργός, για να φτάσει η υπόθεση μέχρι τον Άρειο Πάγο όπου υπήρξε αθωωτική απόφαση.
Πάντως τότε είχε ασκηθεί έντονη κριτική στον γλωσσολόγο, καθώς είχε θεωρηθεί ανήκουστο, μία μεμονωμένη χυδαιότητα να καταγράφεται επίσημα σε ελληνικό λεξικό.
Επιπλέον ο καθηγητής και νέος υπουργός, είχε προκαλέσει πολλά σχόλια, καθώς υπήρξε πολλές φορές πολυθεσίτης και ευνοούμενος , από όλες τις κυβερνήσεις ανεξαιρέτως καθώς εξελέξη πρύτανης το 2000, επί ΠΑΣΟΚ, αλλά είχε καλές σχέσεις και με την κυβέρνηση της ΝΔ.
Ακόμα το γεγονός πως είχε κάνει εκπομπή στην κρατική τηελόραση , ενώ μετέπειτα, είχε αναλάβει και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, είχε συζητηθεί στα Πανεπιστημιακά και όχι μόνο στέκια.
Ο καθηγητής, είχε προκαλέσει για μια ακόμη φορά έντονες αντιπαραθέσεις και συζητήσεις με την εμμονή του στην φοινικική καταγωγή του ελληνικού αλφαβήτου, μέσω  Ινδοευρωπαίων, θέση η οποία τον έφερε σε πλήρη ρήξη , με τον λεγόμενο "πατριωτικό" χώρο και με συναδέλφους του γλωσσολόγους, καθώς οι επιστολές και διαμαρτυρίες τότε είχαν κυριολεκτικά φουντώσει το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...