Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Διεθνής ανησυχία για την ένταση στα Σκόπια





 

 

 

 

 

 
 




Περίπου 1000 Αλβανοί διαδήλωσαν σήμερα στους κεντρικούς δρόμους των Σκοπίων μετά την προσευχή της Παρασκευής των μουσουλμάνων, για τη δολοφονία δύο νεαρών Αλβανών, πριν από τρεις ημέρες, στο Γκόστιβαρ.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, ενώ φώναξαν και ορισμένα εθνικιστικά συνθήματα, καθώς και συνθήματα κατά Σλαβομακεδόνων.

Η δολοφονία των δύο νεαρών Αλβανών στο Γκόστιβαρ από Σλαβομακεδόνα αστυνομικό, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις μεγάλου μέρους των Αλβανών στην ΠΓΔΜ, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι το επεισόδιο είχε διεθνοτική διάσταση, αν και οι επίσημες αρχές της ΠΓΔΜ απορρίπτουν κατηγορηματικά αυτή την εκδοχή.

Μάλιστα, χθες, πραγματοποιήθηκε στο Γκόστιβαρ μεγάλη διαδήλωση Αλβανών, μετά την οποία σημειώθηκαν και εκτεταμένα επεισόδια στο κέντρο της πόλης. Οι διαδηλωτές απαίτησαν την παραδειγματική τιμωρία του δράστη και κάλεσαν τις διωκτικές αρχές «να μην επιχειρήσουν να συγκαλύψουν το αιματηρό επεισόδιο».

Σύμφωνα με την αστυνομία της ΠΓΔΜ, ο δράστης, ο οποίος παραδόθηκε μετά την πράξη του, υποστήριξε ότι κατά τη λογομαχία που είχε με ορισμένους νεαρούς Αλβανούς για το παρκάρισμα του αυτοκινήτου του, δέχτηκε επίθεση από αυτούς και πυροβόλησε εναντίον τους, ευρισκόμενος σε άμυνα.

Έκκληση για ηρεμία και κατευνασμό της κατάστασης απηύθυναν τόσο η αντιπροσωπεία της ΕΕ στην ΠΓΔΜ, όσο και του ΟΑΣΕ, καθώς και η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...