Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Σαρκοζί-Μέρκελ: Έκτη δόση δεν θα δοθεί αν δεν γίνει το δημοψήφισμα


Καμία βοήθεια δεν θα δοθεί προς την Ελλάδα μέχρι την απόφαση του δημοψηφίσματος, ξεκαθάρισαν ο Νικολά Σαρκοζί και η Άγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν μετά το πέρας της συνάντησης με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα αφορά το εάν η Ελλάδα θέλει ή όχι να παραμείνει στην ευρωζώνη, ενώ αναμένεται ότι θα...

γίνει γύρω στις 4 Δεκεμβρίου.

Ο Νικολά Σαρκοζί ξεκαθάρισε ότι η βοήθεια της Ευρώπης απαιτεί από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Είπαμε ξεκάθαρα στις ελληνικές αρχές, την πλειοψηφία αλλά και την αντιπολίτευση, ότι οι Ευρωπαίοι θα δώσουν την έκτη δόση που έχει συμφωνηθεί, όταν το πρόγραμμα που εγκρίθηκε στις 26 Οκτωβρίου εφαρμοστεί», ούτως ώστε να μην υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.


Σύμφωνα με το γάλλο πρόεδρο, οι Έλληνες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν να παραμείνουν ή όχι στην ευρωζώνη, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί γύρω στις 4 Δεκεμβρίου.


Από την πλευρά της, η Άγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι οι αποφάσεις είναι συντονισμένες και πρέπει να εφαρμοστούν. «Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Η δόση θα δοθεί όταν η Ελλάδα εγκρίνει όλα τα σημεία των δεσμεύσεών της», ενώ η εκταμίευσή της βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.


«Περιμένουμε να δράσουν συναινετικά όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Ο έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι θα μιλήσει και με τους έλληνες πολιτικούς ώστε το δημοψήφισμα, αν γίνει, να γίνει στις 4 ή 5 Δεκεμβρίου», ανέφερε. Επίσης, προσέθεσε ότι το ευρώ πρέπει να παραμείνει σταθερό. «Το καθήκον για τη διατήρηση της σταθερότητας του ευρώ πρέπει να είναι το κύριο καθήκον κι εκεί πρέπει να παραμείνουμε», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες με τον κ. Παπανδρέου έγιναν σε πνεύμα φιλίας και σοβαρότητας.


Αναφερόμενος στους Έλληνες, ο Νικολά Σαρκοζί ανέφερε ότι εξαρτάται από αυτούς αν θέλουν να συνεχίσουν στην ευρωζώνη ή όχι, ενώ οι κανόνες είναι δεδομένοι.


«Δεν έχουμε να δώσουμε συμβουλές στους Έλληνες, είμαστε βέβαιοι ότι θα λάβουν τις σωστές αποφάσεις. Είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν, αλλά είμαστε κι εμείς ελεύθεροι να αποφασίσουμε για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τους κανόνες που έχουμε. Όποιος δεν θέλει να είναι μαζί μας, θα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη», σημείωσε.


Σε αυτό το σημείο, η Μέρκελ διευκρίνισε ότι η επιθυμία των Ευρωπαίων είναι ξεκάθαρη, αλλά «δεν θέλουμε να προκαταβάλουμε την απόφαση του ελληνικού λαού. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός οικονομικών μας είπαν ότι εργάζονται ώστε το δημοψήφισμα να γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου, δηλαδή στις 4 ή 5 Δεκεμβρίου».


«Εμείς θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, αλλά εάν ο Ελληνικός λαός θεωρεί ότι οι υποχρεώσεις είναι πολλές και δεν θέλει να μοιραστεί, εμείς θα πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας ως προς τις άλλες χώρες», συμπλήρωσε.


http://www.newscode.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...