Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

"Χέρι" σε πάνω από 50.000 τραπεζικούς λογαριασμούς - ακόμη και "ισχνούς" - έχει βάλει η Εφορία

"Χέρι" σε πάνω από 50.000 τραπεζικούς λογαριασμούς - ακόμη και "ισχνούς" - έχει βάλει η Εφορία από την αρχή του έτους, για να εισπράξει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Κατασχέσεις γίνονται σε τρεχούμενους λογαριασμούς, μισθοδοσίας έως και προσθεσμιακές καταθέσεις. Δεν λείπουν περιπτώσεις που έγιναν κατασχέσεις και σε επιδόματα ανεργίας.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, τα σχετικά αιτήματα προς τις τράπεζες που έχουν εκτελεστεί παρουσιάζουν αύξηση κατά 130%. Η δεξαμενή των οφειλών ξεπερνά τα 60 δισ. ευρώ, ενώ το ύψος των καταθέσεων που "κουρεύονται" ξεκινά από λίγα ευρώ.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι δεν λείπουν και οι μεμονωμένες περιπτώσεις όπου γίνονται κατασχέσεις ακόμη και επιδομάτων ανεργίας, παρότι προστατεύονται θεωρητικά από τον νόμο.

Σημειώνεται ότι ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ορίζει ότι δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά εις βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ τον μήνα.


Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 1.000 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση του 25%, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό που απομένει δεν είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τονίζει ωστόσο: "Όταν εκδίδεται από την Εφορία μια εντολή για κατάσχεση εις χείρας τρίτων, όπως είναι οι καταθέσεις, το υπουργείο Οικονομικών δεν γνωρίζει αν ο φορολογούμενος έχει χρήματα σε κάποιον λογαριασμό ή αν αυτός ο λογαριασμός προστατεύεται από ακατάσχετο, όπως ισχύει για παράδειγμα με τα επιδόματα ανεργίας".

Από την πλευρά τους, τραπεζικοί κύκλοι παραδέχονται ότι υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις όπου ενδέχεται να έχουν γίνει λάθη. Πάντως, όπως αναφέρουν τραπεζίτες, οι ΔΟΥ στέλνουν πλέον ομαδικά κατασχετήρια, τα οποία αφορούν 100 ή 150 περιπτώσεις, σε όλες τις τράπεζες.


Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...