Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

ΗΠΑ: Έχουν τέσσερις ημέρες προθεσμία


usa-whitehouseΗ Ουάσινγκτον έχει τέσσερις ημέρες προθεσμία για να καθησυχάσει τον κόσμο σχετικά με το δημόσιο χρέος της, την ώρα που οι διεθνείς αγορές περιμένουν με νευρικότητα τις επόμενες κινήσεις.
     
Στραμμένα στην Ουάσινγκτον είναι τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα και το Κονγκρέσο έχουν τέσσερις ημέρες για να επιτύχουν τον συμβιβασμό που θα αποτρέψει την πρώτη στην ιστορία στάση πληρωμών των ΗΠΑ επί του αμερικανικού δημοσίου χρέους.
Μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα έχει ικανότητα δανεισμού και ότι κινδυνεύει να μην είναι σε θέση να εξασφαλίσει τις πληρωμές. Την ίδια ώρα, οι αγορές περιμένουν σήμερα με νευρικότητα τις εξελίξεις.
Η τύχη του δολαρίου και των αμερικανικών ομολόγων, που θεωρούνται τα ασφαλέστερα στον πλανήτη, εξαρτάται από τις συνομιλίες ανάμεσα σε λίγα μέλη του Κονγκρέσου, και κυρίως της αμερικανικής Γερουσίας, όπου οι προς το παρόν άκαρπες διαπραγματεύσεις άρχισαν το Σάββατο ανάμεσα σε Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς.
Όλοι συμφωνούν ότι μία στάση πληρωμών θα είναι καταστροφική. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικανοί θέλουν να εκμεταλλευθούν την «ευκαιρία» για να επιβάλουν δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως επί τους συστήματος συνταξιοδότησης (Social security) και των προγραμμάτων ασφάλισης υγείας για τους άνω των 65 ετών και τους οικονομικά ασθενέστερους (Medicare και Medicaid), προγράμματα τα οποία «καταναλώνουν» το 43% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.
Ο Μπαράκ Ομπάμα αρνείται να διαπραγματευθεί «με το πιστόλι στον κρόταφο» και κατηγορεί τους πολιτικούς του αντιπάλους για ανευθυνότητα. Οι Ρεπουμπλικανοί απαντούν από την πλευρά τους ότι χάρις σε μία αντίστοιχη στρατηγική ο Μπιλ Κλίντον οδηγήθηκε σε δημοσιονομικές υποχωρήσεις.
«Οι συνομιλίες μας ήταν σημαντικές και θα τις συνεχίσουμε», δήλωσε ο δημοκρατικός γερουσιαστής Χάρι Ριντ, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του κόμματός του. «Είμαι αισιόδοξος για τις προοπτικές θετικής κατάληξης» συμπλήρωσε.
Τα μέλη του Κονγκρέσουν επιχειρούν να επιλύσουν συγχρόνως δύο θέματα: να αυξήσουν το ανώτατο όριο χρέους και να υιοθετήσουν έναν νόμο για το ομοσπονδιακό προϋπολογισμό που θα επιτρέψει την επαναλειτουργία των ομοσποδιακών υπηρεσιών, που έχουν διακόψει μερικώς τη λειτουργία τους από την 1η Οκτωβρίου.
«Αίνιγμα» οι πληρωμές
Κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία κατά την οποία το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών δεν θα είναι σε θέση να διασφαλίσει τις πληρωμές. Μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε μετά τις 17 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προϋπολογισμού του Κονγκρέσου, η «ημερομηνία Χ» μπορεί να τοποθετηθεί ανάμεσα στις 22 και τις 31 Οκτωβρίου.
Η στάση πληρωμών του αμερικανικού κράτους θα προκαλούσε διεθνές χάος με πολύ σοβαρές συνέπειες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Από την Κίνα μέχρι την Ευρώπη, οι πολιτικές ηγεσίες παρακολουθούν με ανησυχία την αμερικανική διελκυστίνδα.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...