Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Επιστρέφει ο Κ. Σημίτης



     
Ο πρώην πρωθυπουργός «προσυπέγραψε» με χθεσινές δηλώσεις το κείμενο των «58»

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

κωστας σημιτηςΣφραγίδα και υπογραφή Κώστα Σημίτη έχει η πρωτοβουλία ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς που εκδηλώθηκε με το κείμενο των «58».

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν έμεινε στην παρασκηνιακή υποστήριξη του εγχειρήματος για τη
δημιουργία ενός κοινού φορέα, αλλά επικρότησε χθες και δημοσίως την προσπάθεια, με δήλωσή του, στο περιθώριο εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργου Βασιλείου.

«Βρίσκω πολύ σωστό το κείμενο των “58”. Το χαιρετίζω και πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσει να βγούμε από το αδιέξοδο», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος πυκνώνει τις παρεμβάσεις του το τελευταίο διάστημα, δείχνοντας το προσωπικό του ενδιαφέρον για την απόπειρα να ανασυσταθεί ο χώρος μεταξύ Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ και να αναβιώσει ο «εκσυγχρονισμός».

Δεν έχει περάσει εξάλλου μεγαλύτερο διάστημα από ενάμιση μήνα, αφότου ο Κ. Σημίτης, μιλώντας στο συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ για την 3η Σεπτέμβρη, είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ μιας «νέας αφετηρίας».

Η θέρμη του πρώην πρωθυπουργού εξηγείται και από το γεγονός ότι ανάμεσα στους υπογράφοντες συμπεριλαμβάνονται πρώην στενοί συνεργάτες του, π.χ. Νίκος Χριστοδουλάκης, Χρήστος Ροζάκης, Ηλίας Ευθυμιόπουλος, Νίκος Μπίστης, Σταύρος Μπένος, αλλά και πρόσωπα που ασπάστηκαν τη «μεταρρυθμιστική ατζέντα» και είχαν ενεργό ρόλο την περίοδο της οκταετούς θητείας του, όπως οι Νίκος Μουζέλης, Γιάννης Καλογήρου, Λίλιαν Μήτρου, Γιάννης Βούλγαρης και Αλέξης Καλοκαιρινός.

Σε αυτή τη φάση, η επανάκαμψη Σημίτη γίνεται σε συνεννόηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος πάντως αγωνιά για τον πρόσθετο λόγο της προσωπικής πολιτικής διάσωσής του, καθώς το ΠΑΣΟΚ παραμένει δημοσκοπικά καθηλωμένο.

Βάζοντας το ίδιο πολιτικό πλαίσιο που είχαν θέσει οι «58», ο κ. Σημίτης προειδοποίησε χθες στην ομιλία του ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δογματισμούς και οράματα που πηγάζουν είτε από τις παλιές ιδεολογικές κατασκευές της παραδοσιακής Αριστεράς είτε συναρτώνται με τον άκρατο εθνικισμό της Δεξιάς», ενώ επιτέθηκε στη Ν.Δ. για την «απογραφή» Αλογοσκούφη και την αναθεώρηση των στατιστικών στοιχείων για την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη που «στιγμάτισε τη χώρα διεθνώς».

Μια αναφορά του, τέλος, για «παιδιά του “οικογενειακού σωλήνα”, που στήριξαν την άνοδό τους στις πελατειακές δραστηριότητες των γονέων τους πολιτικών», θεωρήθηκε αιχμή προς τον Γιώργου Παπανδρέου, αν και συνεργάτες του κ. Παπανδρέου εκτιμούσαν μέσω της «Εφ.Συν.» ότι η επίμαχη αποστροφή «δεν αφορούσε τον Γιώργο».

d.kouklouberis@efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...