Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Ελεύθερος ο Πιστόριους

Υστερα από δύο ώρες ο δικαστής Ντέσμοντ Νέιρ ολοκλήρωσε την αγόρευσή του με..
την οποία παρουσίασε τους λόγους για τους οποίους ο Οσκαρ Πιστόριους, κατηγορούμενος για τον φόνο της φίλης του Ρέεβα Στέενκαμπ, μπορεί να μείνει προσωρινά ελεύθερος με εγγύηση 85.000 ευρώ, μέχρι τη δίκη του.

Καθώς ο δικαστής άρχισε να ανακεφαλαιώνει το σκηνικό του φονικού της Ρέεβα Στέενκαμπ, ο Πιστόριους παρέμεινε βουβός και με κλειστά τα μάτια στην αίθουσα του δικαστηρίου στην Πρετόρια.

Ο δικαστής τόνισε ότι οι Αρχές σκοπεύουν να κατηγορήσουν τον Πιστόριους και για παράνομη οπλοκατοχή. Ωστόσο υπογράμμισε ότι μέχρι τώρα δεν πείστηκε ότι «πέρα από κάθε αμφιβολία» ο 26χρονος αθλητής είχε σχεδιάσει τον φόνο της Ρέεβα Στέενκαμπ. Επίσης τόνισε ότι ο ντετέκτιβ Μπόθα, ένας από τους βασικούς μάρτυρες της κατηγορούσας αρχής, υπέπεσε σε πολλές αντιφάσεις.

Ο δικαστής Νέιρ είπε επίσης ότι δεν πείστηκε από την κατηγορούσα αρχή ότι ο Πιστόριους είναι πιθανόν να διαφύγει στο εξωτερικό, ούτε ότι θα απειλήσει μάρτυρες ή θα είναι βίαιος.

«Ο Οσκαρ Πιστόριους έχει δείξει επιθετικότητα στο παρελθόν αλλά όχι όπως αυτές που περιγράφονται στο κατηγορητήριο» προσέθεσε ο δικαστής.

Ο ίδιος επεσήμανε πάντως, ότι ύστερα από μια ακροαματική διαδικασία τεσσάρων ημερών, διαπίστωσε «απιθανότητες» τόσο στις θέσεις της κατηγορούσας αρχής, όσο και σε αυτές της υπεράσπισης.

Ο 26χρονος Πιστόριους αρνείται την κατηγορία ότι δολοφόνησε τη Ρέεβα Στέενκαμπ και ισχυρίζεται, ότι την πυροβόλησε πιστεύοντας ότι πρόκειται για κάποιον εισβολέα στο σπίτι του.

Ο συνήγορός του υποστήριξε, ότι οι αντιφατικές καταθέσεις ενός ντετέκτιβ υποσκάπτουν την εισαγγελική δίωξη και ισχυρίστηκε ότι ο πελάτης του είναι πολύ διάσημος για να ...αποδράσει.

«Δεν μπορούμε να περάσουμε απαρατήρητοι, από πουθενά» τόνισε ο Μπάρι Ρου.

Ο εισαγγελέας ζητούσε την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης του Πιστόριους με χρηματική εγγύηση προβάλλοντας τον κίνδυνο να αποδράσει. Ο Πιστόριους κρατείτο στη φυλακή εδώ και μία εβδομάδα.

Κατά τις τελευταίες αγορεύσεις της Παρασκευής ο εισαγγελέας επέμεινε ότι η εκδοχή του Πιστόριους είναι «απίθανη».

«Ενας άνθρωπος που μας λέει ότι έχει πέσει πολλές φορές θύμα διαρρήξεων αλλά κοιμάται με τα παράθυρα και τις πόρτες ανοιχτές» δήλωσε ο εισαγγελέας Νελ.

«Δεν λέω ότι ο Πιστόριους είχε σχεδιάσει από μέρες τον φόνο της Στέενκαμπ. Λέω όμως ότι το αποφάσισε και το έφερε εις πέρας εκείνο το βράδυ» της 14ης Φεβρουαρίου, είπε ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του.

Ο αθλητής ευελπιστεί να επανέλθει την επόμενη εβδομάδα στις προπονήσεις, όπως δήλωσε ο προπονητής του Άμπι Λουβ προσερχόμενος στο δικαστήριο κατά την τέταρτη ημέρας της ακροαματικής διαδικασίας.

Η αστυνομία αντικατέστησε την Πέμπτη τον προϊστάμενο ντετέκτιβ, που ερευνούσε την υπόθεση, Χίλτον Μπόθα μετά την αποκάλυψη ότι αντιμετωπίζει και ο ίδιος κατηγορίες για επτά απόπειρες ανθρωποκτονίας.

Τις ανακρίσεις αυτής της υπόθεσης ανέλαβε ο πρώτος τη τάξει ντετέκτιβ της αστυνομίας της Νότιας Αφρικής, Τζεν Βίνεσκουμαρ Μούνου.

Η εισαγγελία κατηγορεί τον Πιστόριους, ότι πυροβόλησε εν ψυχρώ τέσσερις φορές μέσω της πόρτας της τουαλέτας τη φίλη του, η οποία είχε κρυφτεί στο μπάνιο. Η κοπέλα χτυπήθηκε στο κεφάλι, στα χέρια και στο μηρό.

Ο σπρίντερ επιμένει, ότι επρόκειτο για πράξη αυτοάμυνας, καθώς είχε μπερδέψει τη φίλη του με κάποιον άγνωστο εισβολέα.

Χθες Πέμπτη κατέθεσαν η υπεράσπιση και οι εισαγγελείς κατά την τρίτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας τα τελικά τους επιχειρήματα ενώπιον του δικαστηρίου στην Πρετόρια.

τα νεα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...