Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Μνημόνιο-Κύπρος: βάζει “χέρι” στο φυσικό αέριο η τρόικα


  Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν) βρίσκεται η κυβέρνηση της Κύπρου για την υπογραφή Μνημονίου δανεισμού της χώρας.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας απάντησε ότι «εξακολουθούμε να
εργαζόμαστε πολύ σκληρά» όταν ρωτήθηκε τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες, αν υπάρχει συμφωνία με την τρόικα για το κυπριακό μνημόνιο.
Η συμφωνία αφορά το ποσό των 17,5 δισεκατομμυρίων Ευρώ, με το οριστικό κονδύλι να καθορίζεται στις αρχές Δεκεμβρίου με την έκθεση του οίκου Pimco για τις ανάγκες των τραπεζών. Η τρόικα έχει υπολογίσει το ποσό αυτό στα 10 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τρόικα ζήτησε αποπληρωμή των δανείων με μέρος από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στην κυπριακή ΑΟΖ.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι συμφωνήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία να διατηρήσει αυτονομία για τις υποδομές του φυσικού αερίου.
Εντωμεταξύ, τη συνταγματικότητα των προτάσεων της τρόικας συζήτησαν ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου με τον Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα StockWatch, o κ. Κληρίδης θεώρησε ότι κάποιοι όροι της τρόικας, κυρίως στο κεφάλαιο φυσικού αερίου, είναι αντισυνταγματικοί. Για τον λόγο αυτό ανέθεσε στη Νομική Υπηρεσία να ετοιμάσει και να υποβάλει προς την κυβέρνηση, το συντομότερο, εμπεριστατωμένη γνωμάτευση.
Ο υπουργός Εμπορίου έχει αντιδράσει έντονα στην αξίωση της τρόικας να θέσει υπό τον έλεγχό της τους ενεργειακούς πόρους της Κύπρου.
Ο κ. Νεοκλής Συλικιώτης, ο οποίος μετέχει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τόνισε στους επικεφαλής της, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ότι το φυσικό αέριο αποτελεί πλούτο του κυπριακού λαού και δεν θα διατεθεί αποκλειστικά για χρέη του παρελθόντος.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...