Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Γιατί τρομοκρατεί και πάλι το ΚΕΕΛΠΝΟ;


Για ακόμη μια φορά το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως και στην περίπτωση της γρίπης, στην ανακοίνωση του με γενικές πληροφορίες για την ατμοσφαιρική ρύπανση προάγει το φόβο αντί για ενημέρωση. Η παραπομπή μάλιστα στην περίπτωση του Λονδίνου το 1952, όπου νέφος αιθαλομίχλης προκάλεσε χιλιάδες θανάτους στη
Βρετανική πρωτεύουσα, περιέχει μια σημαντική ανακρίβεια. Δεν ήταν η καύση ξύλων που προκάλεσε τους θανάτους αλλά η εισπνοή θειικού οξέος από την καύση ορυκτού άνθρακα που περιέχει θείο. Την ίδια στιγμή διάφοροι φορείς εμφανίζονται «ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι» για τη ρύπανση που προκαλούν τα τζάκια όταν είναι γνωστό ότι η ρύπανση της ατμόσφαιρας στο Λεκανοπέδιο είναι διαχρονικά ένα τεράστιο πρόβλημα για το οποίο πολλά λέγονται αλλά λίγα γίνονται.
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής πνευμονολόγος του νοσοκομείου Σωτηρία Παναγιώτης Μπεχράκης μιλώντας στο www.koutipandoras.gr δεν υπάρχουν λεπτομερής επιστημονικές αναφορές που να τεκμηριώνουν την ένταση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης όπως παρουσιάζεται από τα Μέσα Ενημέρωσης λόγω της καύσης ξύλου σε τζάκια και ξυλόσομπες.
Το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι αρκετά σοβαρό και απαιτείται νηφαλιότητα, επισημαίνει ο κ. Μπεχράκης αλλά αναφέρει ότι υπάρχει και η ανθρώπινη πτυχή τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο τα θύματα της οικονομικής κρίσης ξαφνικά να μετατρέπονται σε θύτες επειδή επιλέγουν να ανάψουν το τζάκι στο σπίτι τους αντί να ανοίξουν το καλοριφέρ.
Ο ίδιος και η ιατρική του ομάδα στο Σωτηρία έχουν ενημερώσει άλλωστε το φορέα του ΕΟΠΠΥ ότι τα πνευμονολογικά περιστατικά κατά το μήνα Δεκέμβριο στο Σωτηρία φέτος εμφανίζονται ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με πέρσι γεγονός που δεν επιβεβαιώνει την «έξαρση» της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα αιωρούμενα σωματίδια λόγω της καύσης ξύλων.
Επιπλέον ο κ. Μπεχράκης επισημαίνει ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι κατά μέσο όρο υπάρχουν επτά φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια pm10 (για τα οποία γίνεται πολύς λόγος τελευταία) σε ένα μπαρ όπου το κάπνισμα επιτρέπεται ελεύθερα παρά στην ατμόσφαιρα κατά τις ώρες «αιχμής».
Τέλος ο κ. Μπεχράκης τονίζει ότι όλοι γνωρίζουν πως το 1952 στο Λονδίνο την περίοδο που η αιθαλομίχλη κάλυψε τη Βρετανική πρωτεύουσα (Great Smog) υπήρχαν εκτός των άλλων συνθηκών ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του θείου (κάτι που δεν παρατηρείτε σήμερα) λόγω της καύσης κάρβουνου (τύρφης) και όχι από τα ξύλα που καίμε στο τζάκι.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...