Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΟΣΑ ΞΕΡΑΜΕ – Μισθοί, εγκρίσεις, διαγραφές δανείων,”εξυπηρετήσεις” σε φίλους και κόμματα


DYO PODIA SE ENA PAPOUTSIΈρχονται  από τις 16 Ιανουαρίου οι Επίτροποι στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, που ανακεφαλαιοποιούνται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η  άσκηση διοίκησης στις τράπεζες θα βρίσκεται υπό την αυστηρή εποπτεία των πιστωτών.
Όπως προβλέπεται από το μνημόνιο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα υπογράψει με τις παραπάνω τράπεζες συμβάσεις παρακολούθησης των σχεδίων αναδιάρθρωσης.  Οι επίτροποι θα υποβάλλουν τριμηνιαίες εκθέσεις διακυβέρνησης στην τρόικα, στην οποία θα αναφέρονται απευθείας.
ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ
1. Οι Επίτροποι  θα μπορούν να παρίστανται, ως παρατηρητές, στις εκτελεστικές επιτροπές των τραπεζών, καθώς και στις επιτροπές διαχείρισης κινδύνων και εσωτερικού ελέγχου. Θα έχουν επίσης πρόσβαση στα πρακτικά του Δ.Σ. των τραπεζών.
Θα  υπάρχει λοιπόν αυστηρός έλεγχος χορηγήσεων και  έλεγχος της πολιτικής σε ό,τι αφορά ρυθμίσεις και διαγραφές όλων των δανείων του παρελθόντος.
2.  Θα ρυθμίζονται αυστηρά θέματα χορηγήσεων δανείων προς μέλη Δ.Σ. και συνδεδεμένα μέλη, στελέχη και εργαζόμενους στις τράπεζες. Οι παραπάνω κατηγορίες δανειοληπτών θα  παρακολουθούνται ξεχωριστά.  Οι όροι χορήγησης των δανείων προς την παραπάνω κατηγορία προσώπων δεν θα διαφοροποιούνται σε σχέση με αυτούς των υπόλοιπων δανειοληπτών, το ύψος των δανείων θα διαμορφώνεται στο πενταπλάσιο των ετήσιων αποδοχών τους, αν πρόκειται για ενυπόθηκα δάνεια, και προκειμένου για μη εξασφαλισμένα δάνεια δεν θα υπερβαίνει το πενταπλάσιο των μηνιαίων αποδοχών τους.
3. Πλαφόν μπαίνει και στην κατηγορία χορηγήσεων δάνειων σε πολιτικά κόμματα. Οι συμβάσεις παρακολούθησης προβλέπουν ότι ο ρυθμός χορηγήσεων προς τα κόμματα δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ετήσιο ρυθμό χορηγήσεων της τράπεζας.
4. Αναφορικά με τις αμοιβές των στελεχών των τραπεζών οι συμβάσεις προβλέπουν εναρμονισμό στο γενικότερο πνεύμα συγκράτησης του κόστους, ενώ αφήνεται ανοικτή η δυνατότητα ικανοποιητικών μπόνους εφόσον επιτευχθούν οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του προγράμματος αναδιάρθρωσης. Κοινώς μεγάλες μειώσεις αμοιβών στους managers.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...