Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Τα 5 καρφιά Βουδούρη – Μουτσινά προς Κουβέλη και Βενιζέλο

Πώς ερμηνεύουν οι διαγραφέντες βουλευτές την άμεση αντίδραση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ για την παραπομπή του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μόνο ενώ από τις δικογραφίες προκύπτει «ευθύνη υπουργών»
Τα 5 καρφιά Βουδούρη – Μουτσινά προς Κουβέλη και Βενιζέλο
Πέντε επιχειρήματα έχουν οι διαγραφέντες από τη ΔΗΜΑΡ κ.κ. Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς σχετικώς με τη διαφοροποίησή τους για τους χειρισμούς που πρέπει να ακολουθηθούν στην υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ.
Τα επιχειρήματα αυτά προκύπτουν από μια λεπτομερέστερη μελέτη της κύριας και της
συμπληρωματικής δικογραφίας που έχουν συντάξει οι οικονομικοί εισαγγελείς κ.κ. Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, εγείρονται πολύ σοβαρά ζητήματα σε επίπεδο αξιοποίνων πράξεων που δεν αφορούν μόνο πιθανές νομικές ευθύνες του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τη νόθευση δημοσίου εγγράφου. Επιπροσθέτως δημιουργεί το πλαίσιο να γίνει έρευνα για περισσότερα πρόσωπα.
Οι δύο ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές θεωρούν πως πρέπει να γίνει έρευνα και να αποδοθούν ευθύνες διότι:
  1. Δεν αξιοποιήθηκε η λίστα Λαγκάρντ από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Δημόσιο.
  2. Δεν προκύπτει επίσημη παραλαβή της λίστας με αριθμό πρωτοκόλλου ώστε να υπάρχει εξαρχής η πεποίθηση πως κάποιοι δεν ήθελαν να λάβει επίσημο χαρακτήρα.
  3. Η λίστα Λαγκάρντ δεν αποτέλεσε αντικείμενο παράδοσης – παραλαβής όταν άλλαξε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με τον ανασχηματισμό που έκανε ο τότε πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, τον Ιούνιο του 2011.
  4. Υπάρχουν ενδείξεις περί υπεξαιρέσεως και κατοχής εμπιστευτικού δημοσίου εγγράφου χωρίς θεσμική αρμοδιότητα.
  5. Από τις αποκαλύψεις σχετικώς με τις ενέργειες του κ. Παπακωνσταντίνου στοιχειοθετείται κατηγορία περί νόθευσης δημοσίου εγγράφου.
Ερωτηματικά φαίνεται να προκαλεί στους κυρίους Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρι Μουτσινά ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να χειριστεί το ζήτημα η κυβέρνηση. Στην εκπνοή του 2012 προωθήθηκε στη Βουλή η δικογραφία που αφορά στη διαγραφή τριών λογαριασμών από την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, ενώ ως μοναδικός ύποπτος εμφανίζεται ο πρώην υπουργός κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Η αντίδρασή του από την Ολλανδία, όπου βρισκόταν, προκάλεσε υποψίες. «Δεν πρόκειται να γίνω το εξιλαστήριο θύμα» επισήμανε με τη δήλωσή του, αφήνοντας υπόνοιες για τις ευθύνες κι άλλων προσώπων στην υπόθεση.
Αντέδρασε πρώτος απ’ όλους
Στο σκηνικό ήρθε να προστεθεί η άμεση αντίδραση από τον πρόεδρο της «Δημοκρατικής Αριστεράς» κ. Φώτη Κουβέλη. Συνέταξε την πρόταση παραπομπής του κ. Παπακωνσταντίνου ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος προχώρησε αστραπιαία στη διαγραφή του κ. Παπακωνσταντίνου από το κόμμα. Η πρόταση Κουβέλη υιοθετήθηκε από τους κυβερνητικούς εταίρους χωρίς οποιαδήποτε παρατήρηση και κατατέθηκε η σχετική πρόταση στη Βουλή.
Όσον αφορά στα πρόσωπα επί των οποίων μπορεί να επεκταθεί η έρευνα, οι βουλευτές κ. Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς εκτιμούν πως πρέπει να είναι κατ’ αρχήν ο κ. Βενιζέλος που διαδέχθηκε τον κ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών.
Το χρονικό
Χαρακτηριστικά παραθέτουν τα γεγονότα, στα οποία πρέπει να εστιαστεί η προσοχή της κοινής γνώμης. Στις 30 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας αντέδρασε σε δημοσιεύματα για τη λίστα Λαγκάρντ, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει στο υπουργείο τέτοιο αρχείο. Συνεργάτες των βουλευτών σημειώνουν ότι μέσα σε 48 ώρες απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Απεκάλυψε ότι διέθετε τη λίστα Λαγκάρντ και την παρέδωσε στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά κι εκείνος την προώθησε στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ.
Στις αρχές Οκτωβρίου οι εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης παρέλαβαν τη λίστα και ξεκίνησαν έρευνα για να διαπιστώσουν αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις. Έτσι έγινε η πρώτη μεγάλη αποκάλυψη. Ενώ ο κατάλογος με τα ονόματα Ελλήνων καταθετών στο εξωτερικό δόθηκε στις ελληνικές αρχές για να παταχθεί η φοροδιαφυγή, δεν έγινε τίποτε.
Το γεγονός αυτό ενέχει το ενδεχόμενο του αδικήματος της παράβασης καθηκόντων. Επιπροσθέτως, οι δύο εισαγγελείς διαπίστωσαν παραβιάσεις όσον αφορά στη διαχείριση της Λίστας. Δεν υπάρχει πρωτοκόλληση και κατοχή της λίστας χωρίς θεσμική αρμοδιότητα από τον κ. Βενιζέλο.
Πριν αποκαλυφθεί ότι είχαν διαγραφεί τα ονόματα τριών δικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών, στις 26 Νοεμβρίου, η δικογραφία διαβιβάσθηκε «αμελλητί» στη Βουλή και περιείχε ονόματα πρώην υπουργών. Στο διαβιβαστικό, δεν κατονομάσθηκε κάποιος. Ωστόσο γίνεται σαφές ότι από την έρευνα τίθεται θέμα παράβασης καθηκόντων και μη σύννομης διαχείρισης δημοσίων αρχείων που αφορούν υπουργούς.
«Βλέπουν» ευθύνη υπουργών
Δεν υπήρξαν ιδιαίτερες αντιδράσεις ακόμα κι όταν έγινε γνωστό πως διαπιστώθηκε παραποίηση της αυθεντικής λίστας. Έτσι άρχισε η πίεση από τις ιστοσελίδες, με αιχμή του δόρατος το “Newsbomb.gr, κι όλοι περίμεναν την αποστολή της συμπληρωματικής δικογραφίας από τους οικονομικούς εισαγγελείς. Ούτε στη συμπληρωματική δικογραφία υπήρξε αναφορά σε συγκεκριμένα ονόματα αλλά έγινε μνεία σε ευθύνη υπουργών.
Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος συνέταξε την πρόταση παραπομπής του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αποκλειστικά για το θέμα της συμπληρωματικής δικογραφίας.
Σημειώστε τις κρίσιμες λεπτομέρειες: το όνομα του πρώην υπουργού δεν αναφέρεται στο διαβιβαστικό, ενώ οι εισαγγελείς κάνουν λόγο για υπουργούς…
newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...