Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Πώς διαγράφουν οι ενοικιαστές το ληξιπρόθεσμο χαράτσι των ιδιοκτητών

«Αλαλούμ» μετά την αποστολή ειδοποιητηρίων από τη ΔΕΗ για ληξιπρόθεσμες οφειλές
Πώς διαγράφουν οι ενοικιαστές το ληξιπρόθεσμο χαράτσι των ιδιοκτητών
 Μεγάλο μπέρδεμα έχει προκληθεί μετά την αποστολή ειδοποιητηρίων από τη ΔΕΗ στους ενοικιαστές των ακινήτων των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν πλήρωσαν το χαράτσι του 2011.
Όσοι  δεν πλήρωσαν το χαράτσι για το 2011, το οποίο εξοφλήθηκε σε δύο δόσεις, καταγράφηκαν από τη ΔΕΗ και εστάλησαν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η οποία με τη
σειρά της άρχισε να στέλνει από τον Δεκέμβριο "ραβασάκια" στους συγκεκριμένους φορολογούμενους, με τα οποία ενημερώνει για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμης οφειλής και καλεί να εξοφληθεί η υποχρέωση ως τις 31 Ιανουαρίου 2013.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Λ.Ε. που, σύμφωνα με «Τα Νέα» θεωρούσε ότι έχει πληρώσει κανονικά. Με υπαιτιότητα της ΔΕΗ, η πρώτη δόση του τέλους του 2011 βεβαιώθηκε το Φεβρουάριο του 2012, η δεύτερη τον Οκτώβριο του 2012.
Ηδη όμως από το Μάιο του 2012, προκειμένου η ΔΕΗ να κλείσει τα λογιστικά της και να απαλλαγεί από το βάρος των απλήρωτων λογαριασμών με το χαράτσι, σε όσους δεν είχαν πληρώσει εμπρόθεσμα τη δεύτερη δόση (είτε γιατί καθυστέρησαν, είτε διότι δεν είχε αποσταλεί ακόμα η ειδοποίηση όπως στην περίπτωση του Λ.Ε), έστειλε το χαράτσι ως ληξιπρόθεσμη οφειλή στην εφορία και το ποσό που στο μεταξύ εισέπραξε το κράτησε για μελλοντικό συμψηφισμό με κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
Στην περίπτωση του συγκεκριμένου φορολογούμενου, η δεύτερη δόση του ΕΕΤΗΔΕ πληρώθηκε με το λογαριασμό του Οκτωβρίου. Η ΔΕΗ είχε ήδη στείλει την οφειλή ως ληξιπρόθεσμη στην εφορία και κράτησε τα χρήματα του ΕΕΤΗΔΕ για μελλοντική κατανάλωση. Ο συμψηφισμός έγινε με το λογαριασμό του Δεκεμβρίου 2012, οπότε ο φορολογούμενος μάλλον δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κάτι διαφορετικό από το ότι χρεώθηκε στον λογαριασμό «έναντι» υψηλότερης της πραγματικής κατανάλωση.
Τώρα, καλείται να πληρώσει τη δόση του τέλους ακινήτων που θεωρούσε ότι εμπρόθεσμα είχε εξοφλήσει. Το νέο αλαλούμ με το χαράτσι έχει μια ακόμη όψη η οποία μάλιστα ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει επείγουσα εγκύκλιο για να ξεμπλοκάρει τις εφορίες όπου τις τελευταίες ημέρες γίνεται χαμός από αγανακτισμένους φορολογούμενους.
Τα ειδοποιητήρια εστάλησαν στα πρόσωπα στα οποία εκδίδεται ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι ενοικιαστές, ή ακόμα και παλαιότεροι ενοικιαστές του ακινήτου και οι νέοι δεν μπήκαν στον κόπο να αλλάξουν το όνομα στο...ρολόι.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, καλούνται οι ενοικιαστές σε βάρος των οποίων έχει βεβαιωθεί το τέλος ακινήτων να προσέλθουν στην αρμόδια για τη φορολογία Δ.Ο.Υ και να προσκομίσουν οποιοδήποτε πρόσφορο έγγραφο ή στοιχείο που να υποδεικνύει τον υπόχρεο στο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΤΗΔΕ), κύριο ή επικαρπωτή του ακινήτου. Αν ο ενοικιαστής δεν γνωρίζει τον ιδιοκτήτη του ακινήτου οφείλει να αποδείξει στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ ότι ο ίδιος δεν είναι ο κύριος ή ο επικαρπωτής του ακινήτου. Στη συνέχεια ο προϊστάμενος της εφορίας θα πρέπει να διαγράψει την οφειλή.
Σημειώνεται ότι τον τελευταίο μήνα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών αποστέλλει ειδοποιητήρια για την καταβολή του τέλους ακινήτων του 2011 που δεν έχει καταβληθεί από τους υπόχρεους. Πρόκειται συνολικά για 500.000 ειδοποιητήρια που αφορούν σε οφειλές ύψους 340 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο ανάμεσα σε αυτούς εκτός από τις παραπάνω περιπτώσεις των ενοικιαστών λαμβάνουν ειδοποιητήριο και ιδιοκτήτες που θεωρούσαν ότι έχουν καταβάλει το ειδικό τέλος για το 2011. Πρόκειται για περιπτώσεις φορολογούμενων στους οποίους η ΔΕΗ απέστειλε με καθυστέρηση τη δεύτερη δόση του ειδικού τέλους για το έτος 2011, πέραν του Μαίου του 2012. Οι φορολογούμενοι αυτοί κατέβαλαν τα ποσά του τέλους αλλά η ΔΕΗ για λογιστικούς λόγους δεν τα έλαβε υπόψη για την πληρωμή του ειδικού τέλους. Απέστειλε πίσω στην εφορία τα στοιχεία των φορολογούμενων αυτών καταλογίζοντάς τους ληξιπρόθεσμη οφειλή, ενώ συμψήφισε τα ποσά που έλαβε με λογαριασμούς των επόμενων μηνών. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ελέγξουν ότι έγινε ο συμψηφισμός αυτός πρίν προχωρήσουν στην καταβολή του τέλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...