Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Φορολογήστε επιτέλους τους Έλληνες εφοπλιστές!

Είπαν όχι στον Σαμαρά που τους ζήτησε να «βάλουν πλάτη» για να ελαφρυνθεί λιγάκι ο ήδη εξαθλιωμένος Ελληνας μισθωτός, μικρομεσαίος ελεύθερος επαγγελματίας, συνταξιούχος
Φορολογήστε επιτέλους τους Έλληνες εφοπλιστές!
Αυτό το παραμύθι με τους εφοπλιστές πρέπει, επιτέλους, κάποια στιγμή να τελειώνει.Είναι σίγουρα η πιο ευνοημένη ομάδα Ελλήνων και ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΙΓΟΥΡΑ δε συνεισφέρουν στον τόπο ανάλογα με τις δυνατότητές τους, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα. Ναι, έχουμε ακούσει χίλιες φορές ότι, αν τους μειώσουμε τις αδιανόητες φορολογικές απαλλαγές που απολαμβάνουν, θα πάρουν
τις σημαίες τους και θα πάνε αλλού.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι ένα επιχείρημα που μοιάζει με κοινό εκβιασμό; Ιδιαίτερα τις δύσκολες ώρες που περνά ο τόπος, όταν ο μέσος Ελληνας έχει φτάσει πιο κοντά από ποτέ στην ανέχεια και που οι αυτοκτονίες έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο, κάποιοι που έχουν θησαυρίσει, κάποιοι με λογαριασμούς δισεκατομμυρίων στην Ελβετία, όχι μόνο να αρνούνται να συμβάλλουν, αλλά να απειλούν κιόλας;
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, ο ίδιος ο πρωθυπουργός απηύθυνε, πρόσφατα, έκκληση στο εφοπλιστικό λόμπι να «βάλει πλάτη» και έφαγε... πόρτα! Τι τους ζήτησε δηλαδή; Τι αρνήθηκαν; Δε τους ζήτησε καν να ζημιωθούν. Να αυξάνονται με λίγο βραδύτερους ρυθμούς οι λογαριασμοί στην Ελβετία, τους ζήτησε, προκειμένου να μην είναι ΤΟΣΟ σκληρά, ΤΟΣΟ απάνθρωπα, ΤΟΣΟ εξοντωτικά τα μέτρα για τον μέσο Ελληνα! Να γλιτώσουμε μερικές αυτοκτονίες, δηλαδή, ζητήσαμε από τους εφοπλιστές, με τίμημα να πληρώσουν λίγο φόρο παραπάνω για τα δισεκατομμύρια των κερδών τους.
Και, ας μας απαντήσει κάποιος: θέλουν αυτοί οι άνθρωποι να αποκαλούνται Ελληνες; Τους αξίζει αυτός ο τίτλος; Υπολογίζεται ότι, αν φορολογούσαμε τους εφοπλιστές με ένα ποσοστό 30% -λιγότερο, δηλαδή, από τον συντελεστή που θα πληρώσουν πάρα πολλοί Ελληνες οικογενειάρχες, οι οποίοι αγωνίζονται καθημερινά να τα βγάλουν πέρα- το ελληνικό Δημόσιο θα ενισχυόταν με 9-10 δισ. ευρώ το χρόνο! Σχεδόν δε θα χρειαζόταν να ληφθούν τα νέα σκληρότατα μέτρα που επέβαλε η τρικομματική κυβέρνηση -κατ' εντολήν της τρόικας- στον ήδη εξαθλιωμένο Ελληνα μισθωτό, συνταξιούχο και μικρομεσαίο ελεύθερο επαγγελματία.
Ναι, αλλά θα πει κάποιος: εντάξει αυτοί είναι ανάλγητοι, αδιαφορούν αν έχει γάλα να δώσει στα παιδιά του ο μέσος Ελληνας, αρκεί να φουσκώνουν οι λογαριασμοί στην Ελβετία. Τι να κάνει και η κυβέρνηση, όμως; Αφού κάθε φορά που τίθεται θέμα φορολόγησής τους, αυτοί απειλούν να τα μαζέψουν και να φύγουν. Κι όμως. Υπάρχουν τρόποι. Τόσες άλλες χώρες έχουν καταφέρει ΚΑΙ να φορολογούν του εφοπλιστές τους ΚΑΙ να μη τους χάνουν. Η Ελλάδα γιατί δεν μπορεί; Εκτός κι αν δε θέλει... Οχι η Ελλάδα, βέβαια, αλλά κάποιοι συγκεκριμένοι κύριοι που έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι.
Το newsbomb.gr ανοίγει σήμερα το φάκελο «Ελληνες εφοπλιστές» και θα επανέλθει με σειρά ρεπορτάζ που βάζουν τα πράγματα στη θέση τους. Και κάθε κατεργάρη στον πάγκο του.
Διαβάστε ακόμη:  Οι πάμπλουτοι Έλληνες εφοπλιστές δεν πληρώνουν ευρώ φόρο στην Ελλάδα!
Αποσύρεται ο όρος «οικειοθελής» για την επιβάρυνση των εφοπλιστών
Spiegel: Οι πλούσιοι Έλληνες ακόμα δεν πληρώνουν φόρους
newsbomb

1 σχόλιο:

  1. Σκανδαλώδες ήταν και το φορολογικό καθεστώς για τους εφοπλιστές. Με μια ολόκληρη σειρά νόμων (Ν. 89/67, 378/68, 465/68 κλπ) οι φόροι στη ναυτιλία μειώθηκαν σε ελάχιστα επίπεδα (ενώ τα κέρδη τους είχαν εξαπλασιαστεί την επταετία), οι εφοπλιστές απολάμβαναν το προνόμιο εξαίρεσης από οποιονδήποτε φόρο εισοδήματος και κρατήσεις. Η ίδρυση του ναυπηγείου Ελευσίνας από τον όμιλο Ανδρεάδη το 1969 με επένδυση δάνεια της χούντας, δανεικά και αγύριστα, χρησιμοποιήθηκε για εξαγωγή συναλλάγματος στο εξωτερικό. Το 1972 η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών ανακήρυξε τον Παπαδόπουλο επίτιμο πρόεδρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...