Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Σεισάχθεια η λύση


 
Εταίροι και δανειστές εδώ και τρία χρόνια έχουν κάνει τα πάντα προκειμένου να πείσουν ότι η ελληνική περίπτωση υπερχρέωσης είναι μοναδική και αποκλειστικά αποτέλεσμα της δικής μας κακοδιοίκησης. Πολλοί επέμειναν ωστόσο από την αρχή ότι η υπερχρέωση δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα, αλλά παγκόσμιο πρόβλημα που δεν έχει εύκολη λύση.

Οι ίδιοι επέμειναν ότι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί καλύπτονται πίσω από την ελληνική περίπτωση για να κρύψουν την παγκόσμια διάσταση του προβλήματος της υπερχρέωσης. Όσο περνά ο καιρός, η άποψη αυτή δείχνει να επιβεβαιώνεται και εξηγεί τη σημερινή άκομψη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στις πολλές και ατέλειωτες ελληνικές προσπάθειες.

Κάνουν δυστυχώς ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρήσουν ενεργό το ελληνικό πρόβλημα για να κρύψουν το αντίστοιχο πρόβλημα υπερχρέωσης άλλων μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών και βεβαίως εκείνο της Αμερικής.

Σε λίγους μήνες, σαν περάσουν τα γλυκοφιλήματα στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το πρόβλημα υπερχρέωσης των ΗΠΑ θα αποκαλυφθεί και θα έλθει να προσθέσει άπειρη ύλη στην παγκόσμια κρίση χρεών. Και τότε θα αποκαλυφθεί ότι χωρίς γενναία ρύθμιση, χωρίς μια παγκόσμια Σεισάχθεια σαν εκείνη που εμπνεύσθηκε πριν από 2.500 χρόνια ο Σόλων ο Αθηναίος, ο κόσμος δεν θα ησυχάσει.

Η οποία, οφείλουμε να επισημάνουμε, πως πέραν των άλλων επέτρεψε και την ανάπτυξη της Δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα. Ίσως μια τέτοια διεθνής ρύθμιση των χρεών να αναγεννούσε τη σύγχρονη Δημοκρατία.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...