Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Κλείνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου


 
Συνέντευξη τύπου με αφορμή τη σημερινή αναστολή των ακαδημαϊκών και διοικητικών λειτουργιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου έδωσε σήμερα η Πρυτανική Αρχή του Ιδρύματος. Η αναστολή λειτουργίας σύμφωνα με τον πρύτανη Πάρι Τσάρτα, «στοχεύει στη δημοσιοποίηση της έντονης διαμαρτυρίας για τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Δημόσια
Πανεπιστήμια της χώρας στο σύνολό τους, λόγω των χειρισμών της Πολιτείας, και την παρουσίαση των βασικών επιπτώσεων αυτών των χειρισμών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου».
Όπως ειπώθηκε, η χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών των Δημοσίων Πανεπιστημίων είναι οριακή για την κάλυψη των στοιχειωδών τους αναγκών, ενώ παράλληλα η μη διευθέτηση άλλων αναγκαίων ρυθμίσεων χρηματοδοτικών διαδικασιών και χρηματορροών οδηγεί σε αδιέξοδο κάθε διοίκηση.
Η φοιτητική μέριμνα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, και ιδιαίτερα η στέγαση, δεν καλύπτει παρά τις ανάγκες ενός πολύ μικρού ποσοστού φοιτητών, εφόσον δεν λήφθηκε υπόψη ότι ο φοιτητικός πληθυσμός του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε ποσοστό άνω του 90%, προέρχεται από άλλα μέρη της Ελλάδας. Οι σχεδιασμοί δε που φημολογούνται περί μείωσης της παροχής έντυπων συγγραμμάτων από το εαρινό εξάμηνο του 2011-2012, δεν μπορεί παρά να επιβαρύνουν το κόστος διαβίωσης των φοιτητών.
Ο κ. Τσάρτας σημείωσε ότι «λόγω της υποστελέχωσης του Πανεπιστημίου το ανθρώπινο δυναμικό του εργάζεται συχνά σε συνθήκες υπεράνθρωπου φόρτου εργασίας, για να καλυφθούν οι απαιτήσεις του διδακτικού, ερευνητικού, διοικητικού και κοινωνικού έργου, καθώς και του αναπτυξιακού έργου που επιτελείται (ιδιαίτερα στις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου), ενώ οι μισθολογικές αποδοχές του είναι οριακές για την επιβίωση του, καθώς και πλήρως αναντίστοιχες με την ποιότητα και το πολυδιάστατο του έργου του και τα αυξημένα έξοδα εργασίας του.
Σημειώνεται, συνέχισε ο κ. Πρύτανης ότι τα μέλη ΔΕΠ των ακριτικών πανεπιστημίων είναι οι μόνοι εργαζόμενοι στο δημόσιο που δεν δικαιούνται το επίδομα παραμεθορίου. Το υψηλού επιπέδου διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου εργάζεται εκ νέου σε συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας, λόγω των νέων πιθανών οριζόντιων μέτρων εργασιακής εφεδρείας. Ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων (100 για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου) βρίσκονται σε κατάσταση πολυετούς εκκρεμότητας διορισμού (μέλη Διδακτικού και Διοικητικού Προσωπικού/ ΔΕΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΔΙΠ, Διοικητικό Προσωπικό), ενώ παράλληλα δεν προκηρύσσονται οι θέσεις που εκκενώνονται. Στα Πανεπιστήμια της χώρας, όχι μόνο δεν εφαρμόστηκε κατ’ ελάχιστον η ρήτρα του 1/5 ή του 1/10 στις προσλήψεις, αλλά οδηγούνται σε εντεινόμενη μείωση του προσωπικού τους».
Όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε «το πλέον οξυμένο ζήτημα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κατά την τρέχουσα περίοδο, αφορά την αθέτηση των υποχρεώσεων της πολιτείας για την έγκαιρη εξασφάλιση των διδασκόντων. Ενώ έχει ήδη ξεκινήσει το ακαδημαϊκό εξάμηνο (από 1 Οκτωβρίου) και δεν γίνονται διορισμοί κατά προτεραιότητα στα Τμήματα που έχουν απόλυτη ανάγκη (για παράδειγμα όσα έχουν αριθμό διδασκόντων μικρότερο από 15), η μη χορήγηση, έως σήμερα, των αναγκαίων πιστώσεων για την πρόσληψη διδασκόντων με σύμβαση (βάσει Π.Δ. 407/80), οδηγεί τα περισσότερα Τμήματα σε αδυναμία υλοποίησης του προγράμματος σπουδών (καθώς τα γνωστικά αντικείμενα είναι αδύνατον να αναπληρωθούν από τους υπάρχοντες διδάσκοντες), και ορισμένα από αυτά σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας».
Η Πρυτανική Αρχή εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της, προς τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που κατέθεσαν ερωτήσεις σχετικά με τη λειτουργία του Πανεπιστημίου όσον αφορά δε το αναγγελθέν από το υπουργείο Παιδείας σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», η Πρυτανική Αρχή επανέλαβε ότι η σύνθεση του νέου ακαδημαϊκού χάρτη θα έχει νόημα μόνο εάν αφορά το σύνολο των ΑΕΙ της χώρας και δεν περιοριστεί στα περιφερειακά και λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά της ίδρυσης και ανάπτυξής τους.
Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα την πραγματοποίηση εκλογών για ανάδειξη Συμβουλίου Διοίκησης στις 24 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...