Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

ΒΒC: "Ο Α.Σαμαράς μετά από 35 χρόνια καριέρας είναι ο ... ανανεωτής;"




 Image«Παρά τη νίκη σε αυτές τις εκλογές, το ερώτημα παραμένει ανοιχτό: μετά από 35 χρόνια στην πολιτική, είναι ο Αντώνης Σαμαράς ο κατάλληλος άνθρωπος για να οδηγήσει την Ελλάδα στην ανανέωση;» Με αυτά τα λόγια ο Πάτρικ Τζάκσον, περιγράφει στο BBC τις αμφιβολίες του κατά πόσο ο Α.Σαμαράς μπορεί να επιτύχει στο έργο του και να φέρει τον πολυπόθητο "νέο αέρα" στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Ο συντάκτης του βρετανικού δικτύου περιγράφει πρώτα το προνομιούχο περιβάλλον της οικογένειας του ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας: τα χρόνια στο Κολέγιο Αθηνών, όπου ήταν συμμαθητής με τον Γιώργο Παπανδρέου, τις επιδόσεις στο τένις, τις σπουδές στα οικονομικά στις ΗΠΑ, όπου πάλι μοιραζόταν τον ίδιο κοιτώνα με τον Παπανδρέου στο Amherst College, και την είσοδό του στην πολιτική στη νεαρή ηλικία των 26 ετών, όταν εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

Στη συνέχεια αναφέρεται στη «σκληρή στάση του Σαμαρά στο θέμα των Σκοπίων», όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, στη «βεντέτα» με την οικογένεια Μητσοτάκη, στην ανατροπή της κυβέρνησης του μέντορά του, στην ίδρυση της Πολιτικής Ανοιξης και στην επιστροφή στη Νέα Δημοκρατία το 2004, έπειτα από μία δεκαετία πολιτικής απομόνωσης.

«Οι επικριτές του λένε ότι είναι ένας φιλόδοξος καιροσκόπος», γράφει ο Τζάκσον, δίνοντας έμφαση στις υπεκφυγές και στην αλλαγή πλεύσης του κόμματος στο ζήτημα της δανειακής.

«Την εποχή που δεν δεχόταν να στηρίξει το πρώτο μνημόνιο, τα γερμανικά ΜΜΕ τον παρουσίαζαν σαν έναν αδιάλλακτο συντηρητικό, σαν "τη μύγα μες στο γάλα"»... που βάζει τις προσωπικές φιλοδοξίες υπεράνω του εθνικού συμφέροντος.

«Αλλά πέρυσι, υπό την πίεση μιας άμεσης χρεοκοπίας, ο Σαμαράς έκανε πίσω και στήριξε την δανειακή των 130 δισ. ευρώ», γράφει ο Τζάκσον. Και περιγράφει τις προεκλογικές εξαγγελίες του: «Από τη μία πλευρά, λέει ότι θα στηρίξει τις επιχειρήσεις μειώνοντας τους φόρους στις πωλήσεις. Από την άλλη, υπόσχεται να διοχετεύσει ευρωπαϊκούς πόρους σε έργα υποδομής για να τονώσει την ανάπτυξη.

Δεσμεύθηκε ότι δεν θα μειώσει τις συντάξεις για τους ασθενέστερους, ότι θα προστατεύσει τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, και ότι θα παρατείνει το χρονοδιάγραμμα για την δημοσιονομική προσαρμογή. Και δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι προτεραιότητα στην κυβέρνησή του θα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας», αναφέρει ο Τζάκσον, επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις του Σαμαρά στο Reuters ότι «ολόκληρη η δομή ολόκληρης της στρατηγικής μας είναι νέες θέσεις εργασίας - πρώτα να προστατεύσουμε τις ήδη υπάρχουσες και να δημιουργήσουμε άλλες».

«Αλλά πάνω από όλα, παρουσιάζει τον εαυτό του σαν ηγέτη που θα διαπραγματευθεί με τους πιστωτές της Ελλάδας για να ξαναγίνει η χώρα υπεύθυνο μέλος της ευρωζώνης, το οποίο θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του», καταλήγει ο Τζάκσον.
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...