Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Συμμαχία Μόντι με Γαλλία και Ισπανία εναντίον… Μέρκελ!


Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι «οργάνωσε την σημερινή μίνι-διάσκεψη στην Ρώμη για να ασκηθεί ουσιαστική πίεση στο Βερολίνο, με την βοήθεια της Γαλλίας και της Ισπανίας», εκτιμούν Ιταλοί αναλυτές.
Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες σχετικά με την ατζέντα της διάσκεψης, το Παρίσι και η
Μαδρίτη φέρονται διατεθειμένες να στηρίξουν την ιταλική πρόταση να χρησιμοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ) και το διάδοχο σχήμα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) για να αγοράζονται ομόλογα χωρών που δυσκολεύονται να δανειστούν από τις αγορές.
Μέχρι τώρα, το Βερολίνο κράτησε αρνητική στάση, αλλά ο Μόντι, σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, πρόκειται να πει με έμφαση στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ ότι «αν δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, κινδυνεύει η ίδια η ύπαρξη της κυβέρνησής του».
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο ιταλικός Τύπος υπογραμμίζει ότι η Γαλλία και η Ιταλία έχουν εκφρασθεί θετικά ως προς την επανεξέταση των όρων που έχουν τεθεί στην Αθήνα, κάτι που σχεδιάζουν να επαναλάβουν στη σημερινή συνάντηση.
Σχετικά με το μεγάλο ενδιαφέρον που εκφράζεται, τις κρίσιμες αυτές ώρες, για το μέλλον της Ευρώπης, η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα προσθέτει ότι «θα ήθελαν να πάρουν μέρος στην σημερινή διάσκεψη–πριν την σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών–πολλές άλλες χώρες, αλλά ο Μόντι προτίμησε να μην διευρύνει υπερβολικά τον αριθμό των συμμετεχόντων».
Κυβερνητικές πηγές στη Ρώμη έλεγαν πάντως ότι ο κύριος σημερινός στόχος είναι «ένας όσο πιο ξεκάθαρος οδικός χάρτης γίνεται για την ισχυρότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».
Ο Μάριο Μόντι προσπαθεί να αποφύγει την αλλαγή των συνθηκών που έχουν τεθεί σε ισχύ, όπως και την επιπλέον ανάμιξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο Μόντι φέρεται ότι επιθυμεί παράλληλα να φέρει πιο κοντά τις θέσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας, αρχής γενομένης από την ολοκλήρωση του τραπεζικού συστήματος. «Χωρίς την σύμπραξη το Παρισιού και του Βερολίνου, η Ευρώπη δεν σώζεται», υποστήριξαν χαρακτηριστικά ιταλικές κυβερνητικές πηγές.
newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...