Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Παραγουάη: Μια ιστορία πραξικοπημάτων και ανατροπών



Παραγουάη 23 Ιουνίου 2012. Ο Πρόεδρος της χώρας, Fernando Lugo, χάνει την εξουσία του με ένα ιδιόμορφο πραξικόπημα. Η Γερουσία της χώρας με μια σύντομη δίκη καθαίρεσε τον Πρόεδρο, μια απόφαση που θεωρήθηκε και ένα χτύπημα στην Δημοκρατία. Ο πρώην καθολικός επίσκοπος διατηρούσε μια φιλολαϊκή
κεντροαριστερή στάση, δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τον αποκαλούσαν «επίσκοπο των φτωχών». Λίγες εβδομάδες πριν την καθαίρεση του, ακτήμονες αγρότες της Παραγουάης προσπάθησαν να καταλάβουν εκτάσεις γης για να τις καλλιεργήσουν. Η απάντηση της αστυνομίας ήταν άμεση και τα επεισόδια εκτεταμένα και για μέρες. Δεκατέσσερις αγρότες νεκροί, έξι αστυνομικοί επίσης, και δεκάδες τραυματίες. Αυτό το γεγονός κλόνισε την εξουσία του Lugo, με αποτέλεσμα να τον ρίξουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι.
Ο Fernando Lugo δέχθηκε την απόφαση της Γερουσίας, η οποία λήφθηκε με 39 ψήφους εναντίον του, 4 υπέρ του, και 5 απόντες. «Φεύγω ως Πρόεδρος», είπε ο ίδιος μετά την ανάγνωση της απόφασης.
Στους δρόμους της Ασουνσιόν, όμως, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Οι υποστηρικτές του Lugo, εξοργισμένοι από την καθαίρεσή του από την Προεδρία της χώρας, συγκεντρώθηκαν και πραγματοποίησαν πορεία προς το κτήριο του Κογκρέσου για να διαμαρτυρηθούν και να υποστηρίξουν τον Πρόεδρό τους. Η Αστυνομία προσπάθησε να τους αντικρούσει χρησιμοποιώντας χημικά και μάνικες νερού ακόμα και έφιππες δυνάμεις.
«Είμαι θυμωμένη! Για την δίκη καθαίρεσης του Προέδρου Lugo! Επειδή οι Φιλελεύθεροι αντιδρούν λες και κέρδισαν εκλογές! Η χώρα πλέον είναι σε μια κατάσταση ανασφάλειας και αστάθειας», δήλωσε η Fiorella Ghali, μια εκ των διαμαρτυρομένων.
Ο Fernando Lugo, με δήλωσή του στις 26 Ιουνίου, ανακοίνωσε πως δεν αναγνωρίζει την απόφαση της Γερουσίας. Ωστόσο συνέστησε στους οπαδούς του να μην προκαλέσουν αναταραχές καθώς μια φιλικά διακείμενη εθνική και διεθνής κατακραυγή μπορεί να αντιστρέψει την απόφαση. «Στην πολιτική όλα είναι δυνατά», συμπλήρωσε.
Αυτή τη στιγμή η χώρα διοικείται από τον Αντιπρόεδρο Federico Franco, ο οποίος ανήκει στο κόμμα της αντιπολίτευσης, του Ριζοσπαστικού Φιλελεύθερου Κόμματος, και θα μείνει στην εξουσία έως τον Αύγουστο του 2013 όποτε και έληγε επισήμως η θητεία του Lugo.
Η Μercosur, η πολιτική και οικονομική ένωση μεταξύ της Αργεντινής της Παραγουάης, της Ούρουγουάης και της Βραζιλίας, έδιωξε προσωρινά την χώρα από τους κόλπους της και δηλώνει ότι θα «μονιμοποιήσει» την απόφασή της αυτή, εάν η κυβέρνηση της Παραγουάης δεν ανακαλέσει το άτυπο αυτό πραξικόπημα.
Η Mercosur συνεδριάζει σήμερα, και πρώτο θέμα στην ατζέντα της είναι η καθαίρεση του Fernando Lugo. Τα αποτελέσματα της Συνόδου θα γίνουν γνωστά μετά την λήξη της συνεδρίασης (αύριο τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος). Αξίζει να σημειωθεί, εδώ, ότι η οικονομία της χώρας βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό στην παραμονή της στην συγκεκριμένη ένωση.
Ιστορία πραξικοπημάτων
Τα πραξικοπήματα, όμως, αποτελούν συνηθισμένη πρακτική στην Παραγουάη. Στις 3 Φεβρουαρίου 1989, με στρατιωτικό πραξικόπημα, ο επί 30 χρόνια δικτάτορας και γόνος γερμανικής οικογένειας, Alfredo Stroessner, χάνει την εξουσία την οποία παίρνει ο Στρατηγός Andrés Rodríguez.
Ο Rodríguez προχωρά σε πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και το 1992 εγκαθιδρύεται ένα πιο δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης το οποίο θεσπίζει και θεμελιώδη δικαιώματα.
Το 1993 εκλέγεται Πρόεδρος ο Juan Carlos Wasmosy, ο οποίος είναι ο πρώτος Πρόεδρος που προέρχεται από τον λαό μετά από 40 χρόνια. Το 1996, όμως, ο αρχηγός του στρατού, Στρατηγός Lino Oviedo προσπαθεί με πραξικόπημα να πάρει την εξουσία. Αντιμέτωποί του θα βρεθούν οι πολίτες της Παραγουάης, που έχουν την υποστήριξη των ΗΠΑ, της Οργάνωσης Κρατών της Αμερικής, και άλλων κρατών της περιοχής.
Ο Oviedo θέλει να κατέβει υποψήφιος στις επόμενες εκλογές το 1998, το Ανώτατο Δικαστήριο το αρνείται, λόγω της απόπειρας πραξικοπήματος το ΄96. Την θέση του παίρνει ο Raúl Cubas, που εκλέγεται Πρόεδρος.
Το 1999, όμως, ο Αντιπρόεδρος και χρόνιος αντίπαλος του Oviedo, Luis María Argaña, δολοφονείται. Η Γερουσία αποφασίζει την καθαίρεση του Cubas, καθώς δεν τον θεωρούν άμοιρο ευθυνών για την δολοφονία. Αμέσως, γίνεται Πρόεδρος, ο πρόεδρος της Γερουσίας...
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...