ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑΣ
Στον 3ο – 4ο αιώνα μ.Χ. ανήκει ο ανεκτίμητης αξίας «θησαυρός» που διέσωσε η Αστυνομία από τρεις αρχαιοκάπηλους στις αρχές του μήνα
Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους και από άγνωστο για την ώρα εργαστήριο κατασκευάστηκαν το χρυσό στεφάνι και το κόσμημα που διέσωσαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, συλλαμβάνοντας στις αρχές του μήνα στην Ασπροβάλτα τρεις αρχαιοκάπηλους οι οποίοι ετοιμάζονταν να τα
πουλήσουν.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Εθνους» το βάρους ενός κιλού και καθαρότητας 23 καρατίων χρυσό στεφάνι είναι αναμφισβήτητα των ρωμαϊκών χρόνων (3ος ή 4ος αιώνας μ.Χ.) και είναι εξαιρετικού ενδιαφέροντος καθώς κανένα ανάλογό του -πέραν των μακεδονικών- δεν υπάρχει για παράδειγμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει τη μεγαλύτερη συλλογή στη χώρα.
Αειθαλές έργο τέχνης
Παρά το γεγονός ότι έχουν δημοσιοποιηθεί υπολογισμοί που λένε ότι η αξία του φτάνει και τα 15 εκατ. ευρώ, εξειδικευμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η φράση «η αξία του είναι ανεκτίμητη» βρίσκεται κοντύτερα στην πραγματικότητα για ένα τέτοιο εύρημα. Κι αυτό διότι καθένα από τα χρυσά στεφάνια της αρχαιότητας -κάποια μόνο σήμερα βρίσκονται σε μουσεία- είναι μοναδικό, καθότι δεν γινόταν μαζική παραγωγή τους από τα εργαστήρια που αναλάμβαναν να τα κατασκευάσουν. Είναι πρώτα ένα αειθαλές έργο τέχνης που ταξιδεύει στον χρόνο και ο χρυσός τού δίνει επιπλέον αξία, η οποία σε κάθε περίπτωση είναι πολύ μεγαλύτερη της τρέχουσας τιμής αγοράς του πολύτιμου μετάλλου.
Για τους αστυνομικούς ήταν μία τεράστια επιτυχία η οποία για τους αρχαιολόγους θα ολοκληρωθεί όταν μάθουν και από ποιο ακριβώς σημείο το έβγαλαν οι αρχαιοκάπηλοι, αφού σίγουρα ανήκε σε κάποιον επιφανή της αρχαιότητας και οι πληροφορίες που θα συγκεντρώνονταν από μία συστηματική αρχαιολογική έρευνα θα πρόσθεταν σίγουρα τη γνώση για έναν άγνωστο αρχαιολογικό χώρο.
Θυμίζουμε ότι στις αρχές του μήνα οι αστυνομικοί εμφανιζόμενοι ως αγοραστές του χρυσού στεφανιού και του κοσμήματος (ένα ολόχρυσο βραχιόλι που σχηματίζεται από συμπλεκόμενα φίδια) συνέλαβαν τρία άτομα -τα οποία εμφανίστηκαν ως μεσάζοντες- στην περιοχή της Ασπροβάλτας, ενώ αναζητούν ένα τέταρτο άτομο το οποίο είναι πολύ πιθανό να γνωρίζει το σημείο όπου έγινε η λαθρανασκαφή. Τις μέρες που ακολούθησαν τις συλλήψεις κυκλοφόρησε η φήμη ότι είναι πιθανό το στεφάνι να προέρχεται από τη Θράκη και όχι από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.
Οι πληροφορίες αυτές δεν είναι δυνατό ακόμη να επιβεβαιωθούν αν δεν γίνει πρώτα γνωστό το σημείο της λαθρανασκαφής. Σίγουρο πάντως είναι ότι ανάλογα στεφάνια υπάρχουν σε συλλογές μουσείων κυρίως του εξωτερικού με τα οποία θα πρέπει τώρα να γίνουν οι -συχνά ακατόρθωτες και σίγουρα πάντως χρονοβόρες- αντιστοιχήσεις.
Αγνωστο επίσης παραμένει αν το στεφάνι και το κόσμημα θα μείνουν στη Θεσσαλονίκη ή θα μεταφερθούν στην Αθήνα ή κάποιο άλλο αρχαιολογικό μουσείο της χώρας.
Απόστολος Λυκεσάς
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου