Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Σόρος: «Η Γερμανία γίνεται μια μισητή αυτοκρατορία»


 
 
Συνέντευξη του δισεκατομμυριούχου επενδυτή, κ. Τζορτζ Σόρος, φιλοξενεί το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel». Ο κ. Σόρος, μιλά λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για την κρίση του ευρώ και σημειώνει πως πλέον δίνει τρεις ημέρες διορία στη διάσωση της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης. Παράλληλα, εξηγεί το πώς η Γερμανία ανέπτυξε μια μισητή και σχεδόν αυτοκρατορική εξουσία, αλλά και γιατί ενδεχόμενη αποχώρησή της από το ευρώ θα είναι εξαιρετικά δαπανηρή για αυτήν.  

Ερωτηθείς ο κ. Σόρος για το αν τα χρήματα των Γερμανών πολιτών προς την Ελλάδα αντανακλούν στην άποψη ότι είναι οικονομικά πακέτα που χάνονται και δεν έχουν καμία αξία τόνισε πως η σκληρή στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, απέναντι στην Ελλάδα «δηλητηρίασε» την κατάσταση και δυσκολεύει την μεταβολή της στάσης της, αφού πλέον θα πρέπει να πείσει τους Γερμανούς για μια αλλαγή στην τακτική της. Έκανε λόγο για «ποινική πολιτική» που ακολουθεί η Γερμανία απέναντι στα κράτη που ξέφυγαν δημοσιονομικά, η οποία εκτός του ότι την κάνει «μισητή αυτοκρατορία», δυσχεραίνει την κατάσταση. Συμπλήρωσε δε πως για να σωθεί η Ελλάδα θα πρέπει να υπάρξει μια τεράστια γενναιοδωρία!

Στην ερώτηση, αν ορθώς πολλοί Γερμανοί πιστεύουν ότι μια επιστροφή στο μάρκο θα ήταν καλύτερη από μια εύθραυστη νομισματική ένωση, ο γνωστός επενδυτής απαντά ότι «ενδεχόμενη διάλυση της Ευρωζώνης θα ήταν πολύ δαπανηρή και επιζήμια, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά με τους Γερμανούς να μετρούν τις μεγαλύτερες απώλειες». 

Όσον αφορά στο εάν οι Γερμανοί πολίτες έχουν δίκιο εκφράζοντας την άποψη ότι τα δάνεια που δίνουν στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι χαμένα χρήματα που φεύγουν και δε θα ξαναμπούν στις τσέπες τους, ο κ. Σόρος επισημαίνει πως αυτό θα συμβεί μόνο αν καταρρεύσει το ευρώ. «Βιώνουμε σήμερα μια μαζική φυγή κεφαλαίων, η οποία επιταχύνεται διαρκώς - όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από την Ισπανία και την Ιταλία. Όλες αυτές οι μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό αποτυπώνονται στους ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών - και θα οδηγήσουν σε τεράστιες απαιτήσεις των δωρητριών χωρών προς τις χώρες που χρωστάνε. Νομίζω ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και μόνο, οι γερμανικές εισπρακτικές απαιτήσεις θα εκτοξευθούν στα ύψη και θα ξεπεράσουν το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ», σχολιάζει χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τον μεγαλοεπενδυτή, η κατάσταση στη Γερμανία σήμερα θυμίζει αυτή της Αμερικής μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού αν και έχει ωφεληθεί πολύ από το ευρώ, δε δείχνει διατεθειμένη να εμπλακεί σε ένα πλάνο σαν το «σχέδιο Μάρσαλ», διάθεση την οποία χαρακτηρίζει ως τραγικό λάθος. Παράλληλα, θεωρεί «ανοησίες» τους φόβους ότι ένα τέτοιο σχέδιο για την Ευρώπη θα μπορούσε να συντρίψει τη Γερμανία, λέγοντας ότι: «Θυμηθείτε πόσο ευγνώμων είναι η Γερμανία στην Αμερική για το σχέδιο Μάρσαλ. Η Ιταλία θα ήταν ευγνώμων, εάν η Γερμανία συνέβαλε στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης για τη χώρα. Πρόκειται για ένα τραγικό ιστορικό λάθος το γεγονός ότι η Γερμανία δεν αναγνωρίζει αυτές τις ευκαιρίες (…) Η Αμερική έγινε μια καλοκάγαθη αυτοκρατορική εξουσία, και αυτό βοήθησε την χώρα πολύ». 

 «Είναι κοινή η ευθύνη όλων εκείνων που προχώρησαν στη νομισματική ένωση, χωρίς να κατανοούν τις συνέπειες αυτού του βήματος. Όταν εισήχθη το ευρώ, οι ρυθμιστικές αρχές επέτρεψαν στις τράπεζες να αγοράσουν όσα ομόλογα ήθελαν χωρίς να πρέπει να διαθέτουν ίδια κεφάλαια», σημειώνει. Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με την οικονομική αποξένωση της Γερμανίας μετά την επανένωση, οδήγησε σε μια Ευρώπη χωρισμένη σε πιστωτές και οφειλέτες.  Οι Γερμανοί ξεχνάνε ότι το ευρώ είναι πρωτίστως μια γαλλογερμανική «γέννα». Καμία άλλη χώρα δεν έχει μέχρι ωφεληθεί από τη νομισματική ένωση, όσο η Γερμανία - ούτε οικονομικά, ούτε πολιτικά. Ως εκ τούτου, η Γερμανία είναι υπεύθυνη για ό, τι συνέβη με το ευρώ». 

Ο κ. Σόρος δε, καλεί τους Γερμανούς να θυμηθούν την εποχή μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν είχαν επιβληθεί βαριές ποινές κατά της χώρας τους, λέγοντας : «Που οδήγησε όλο αυτό; Σε μια ναζιστική δικτατορία, που έριξε τον κόσμο στο φόβο και τον τρόμο. Η σημερινή Γερμανία δεν αισθάνεται τόσο πλούσια, όπως η Αμερική τότε, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ πλούσια». 

Επιπρόσθετα, ο κ. Σόρος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη σωτηρία της Ευρωζώνης στην οποία δίνει τρεις ημέρες διορία, μέχρι δηλαδή τη Σύνοδο Κορυφής. Ως λύση προτείνει τολμηρά πλέον βήματα, όπως έναν ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό οργανισμό που θα κάνει μαζί με την ΕΚΤ ακριβώς ό,τι η ΕΚΤ δεν επιτρέπεται να κάνει, δηλαδή να αγοράσει ένα μεγάλο μέρος των ισπανικών και ιταλικών κρατικών ομολόγων και σε αντάλλαγμα, θα πρέπει οι χώρες θα δεσμευθούν για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. 

Σύμφωνα, τέλος, με τον πολυεκατομμυριούχο επενδυτή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Βόλφανγκ  Σόιμπλε, λέει ότι είναι «ο τελευταίος Ευρωπαίος που απέμεινε». «Είναι μια τραγική φιγούρα γιατί καταλαβαίνει τι πρέπει να γίνει, αλλά ξέρει επίσης ότι δεν μπορεί να ξεπεράσει τα εμπόδια». (Δείτε το δημοσίευμα στο Spiegel εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...