Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Η Ιρλανδία κάνει το δημοψήφισμα που ήθελε να μας επιβάλει η Μέρκελ




Η Ιρλανδία κάνει το δημοψήφισμα που ήθελε να μας επιβάλει η ΜέρκελΉρθε η ώρα της Ιρλανδίας να κρατήσει σε αγωνία την Ευρώπη ! Μετά το ελληνικό εκλογικό θρίλερ, μετά την εκλογή Ολάντ και τη σύνοδο των G8 που έδωσαν όρκο για την Ανάπτυξη, η Ιρλανδία πηγαίνει σε κρίσιμες κάλπες, για το δικό της Μνημόνιο, στις 31 Μαίου και κάνει την καρδιά της Ευρώπης να χτυπά.
Οι Ιρλανδοί θα είναι οι μόνοι Ευρωπαίοι που θα κάνουν δημοψήφισμα για το Μνημόνιο. Το
αποτέλεσμα παραμένει άγνωστο παρότι το ΝΑΙ έχει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Μια ενδεχόμενη επικράτηση του ΟΧΙ δεν θα έβαζε σε κίνδυνο το μέλλον της Ιρλανδίας.
Αλλά θα αδυνάτιζε το ευρωπαικό Σύμφωνο και θα έριχνε νερό στο μύλο όσων θέλουν να διαπραγματευτούν το δικό τους Μνημόνιο, όπως η Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα της Ιρλανδίας κρατάει σε αγωνία και την Αγκελα Μέρκελ αφού μια ενδεχόμενη αρνητική απάντηση των Ιρλανδών θα ήταν σοβαρό χτύπημα στην πολιτική λιτότητας που έχει επιβάλει στις υπερχρεωμένες χώρες.
Στο Δουβλίνο, η εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της Γαλλίας, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Οι Ιρλανδοί εκτιμούν ότι η αλλαγή στο τιμόνι της Γαλλίας σημαίνει και το τέλος της σκληρής γραμμής λιτότητας που επέβαλε το δίδυμο Μέρκελ-Σαρκοζί.
Ιρλανδία και Ελλάδα είναι οι δύο πιο χρεωμένες χώρες της Ευρώπης. Η Ιρλανδία έλαβε βοήθεια ύψους 85 δις ευρώ στο τέλος του 2010. Σε αντάλλαγμα, επιβλήθηκαν στην Ιρλανδία σκληρά μέτρα λιτότητας, μείωση θέσεων εργασίας και μισθών, φόρος στα ακίνητα. Η ανεργία αυξήθηκε κατακόρυφα και 86 000 άτομα εγκατέλειψαν τη χώρα.
«Δεν έχω κανέναν λόγο να πω ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, αυτοί που συνηγορούν υπέρ του Μνημονίου αναφέρονται σε μια Ιρλανδία που εργάζεται αλλά το Μνημόνιο δεν λέει τίποτα για όσους είναι άνεργοι» δηλώνει ένας υπάλληλος τραπέζης σύμφωνα με τη iefimerida.gr. Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις φέρνουν πρώτο το Ναι με 50% και δεύτερο το Οχι με 31%.
Όλοι οι πολίτες έλαβαν ταχυδρομικά έναν οδηγό που επεξηγεί το Μνημόνιο. Οι δρόμοι γέμισαν αφίσες με κόμματα υπέρ ή κατά του Συμφώνου. Ο Πρωθυπουργός Εντα Κένυ έκανε λόγο για μια εκλογή σημαντικότερη από τις βουλευτικές. Οι σοσιαλιστές καταγγέλουν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους πολίτες.
Το ακροαριστερό κόμμα Σιν Φέιν τάσσεται κατά του Συμφώνου και προτείνει μαζικές προσλήψεις στα σχολεία, στα νοσοκομεία και στην ενέργεια προκειμένου να μειωθεί η ανεργία και να τονωθεί η ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...