Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Κρατικοποίηση όσων τραπεζών πάρουν δημόσιο χρήμα ζητά με επιστολή του στον Παπαδήμο ο Αλέξης Τσίπρας

Την κρατικοποίηση των τραπεζών που θα λάβουν τη στήριξη του κράτους για την ανακεφαλαιοποίησή τους, ζητά με επιστολή του ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προς τον Λουκά Παπαδήμο.

Μάλιστα, ζητά οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν μετά τις εκλογές.

Η επιστολή Τσίπρα:

«Αξιότιμο Πρωθυπουργό
κ. Λουκά Παπαδήμο

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με τη νέα δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η Κυβέρνησή σας και με την ολοκλήρωση του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου (PSI), η χώρα μας υποχρεώνεται να δανείζεται εφεξής με όρους που έχουν ως μοναδικό στόχο να την καταστήσουν δέσμια των πιστωτών της (νέα ομόλογα που υπάγονται στο αγγλικό δίκαιο, ειδικός λογαριασμός για
την εξυπηρέτηση του χρέους). Υποχρεώνεται, επίσης, να εφαρμόσει νέα μέτρα πρωτοφανούς λιτότητας, που προβλέπονται στο δεύτερο Μνημόνιο και τα οποία απομακρύνουν οποιαδήποτε προοπτική οικονομικής ανάκαμψης αλλά και δημοσιονομικής σταθεροποίησης.
Η νέα δανειακή σύμβαση και το νέο Μνημόνιο περιλαμβάνουν τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, έτσι ώστε να αναπληρωθούν οι ζημιές από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα PSI, αλλά και από τις επισφάλειες στα δανειακά χαρτοφυλάκιά τους, τις οποίες καταγράφει η έκθεση της εταιρείας BlackRock. Η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ (9 Μαρτίου 2012) εκτιμά το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης στα 50 δις ευρώ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί ένα υγιές και σταθερό τραπεζικό σύστημα στην χώρα μας, το οποίο θα αποτελεί μοχλό ανάπτυξης – χρηματοδοτώντας την πραγματική οικονομία – και παράγοντα σταθερότητας, που ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει ένα ευνοϊκό εργασιακό περιβάλλον για τους χιλιάδες εργαζομένους στις τράπεζες. Κατανοούμε τη σημασία ενός επαρκώς κεφαλαιοποιημένου τραπεζικού συστήματος, ιδιαίτερα σε μια περίοδο τόσο βαθιάς κρίσης, δεν μπορούμε, όμως, παρά να απορρίψουμε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, της τρόικας και των διοικήσεων των τραπεζών για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, με τον τρόπο που προωθείται.
Δυστυχώς, βρισκόμαστε μπροστά σε μεθόδευση, με μοναδικό στόχο τη διάσωση των τραπεζιτών και τη μετακύλιση του κόστους διάσωσης στις πλάτες των ελλήνων φορολογουμένων.
Επειδή, παρά τις προσπάθειες της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός με υπεύθυνο τρόπο, δηλαδή μέσω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, τηρείται «σιγή ασυρμάτου» ως προς τα ζητήματα που άπτονται της χρηματοδότησης των τραπεζών με δανεικό δημόσιο χρήμα, σας καλούμε, κύριε Πρωθυπουργέ, να απαντήσετε στα παρακάτω συγκεκριμένα ερωτήματα:
1. Πόσα χρήματα και με ποιες μορφές έχουν δοθεί στις τράπεζες από το πρώτο πακέτο στήριξης των 28 δις ευρώ που είχε διαθέσει η κυβέρνηση Καραμανλή έως σήμερα.
2. Ποιες τράπεζες έχουν χρηματοδοτηθεί και με πόσα χρήματα.
3. Για ποιο λόγο η κυβέρνησή σας εξαίρεσε την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από τη χρηματοδότηση μέσω του ΤΧΣ και τι προβλέπει ο σχεδιασμός της για τις δύο αυτές τράπεζες.
4. Ποιοι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έχουν αποσαφηνιστεί μέχρι σήμερα, ποιες εκκρεμότητες παραμένουν και πότε κρίνετε ότι οι όροι θα έχουν οριστικοποιηθεί.
5. Η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ (9 Μαρτίου 2012) εκτιμά το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης στα 50 δις ευρώ. Ωστόσο, το έσοδο του Δημοσίου, όταν οι τράπεζες αυτές επιστραφούν στους μετόχους τους, θα είναι 16 δις ευρώ. Η διαφορά των 34 δις ευρώ, προφανώς θα μετακυληθεί στις πλάτες των φορολογουμένων. Ποια είναι η εκτίμηση και η απόφαση της κυβέρνησής σας για το ακάλυπτο κεφάλαιο των 34 δις ευρώ;
6. Επειδή μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου (PSI) δεν γίνεται καμία αναφορά για την τύχη των ασφαλιστικών ταμείων, σας ερωτώ, κύριε Πρωθυπουργέ, εάν προβλέπονται πόροι για την ανακεφαλαιοποίησή τους, σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και, εάν ναι, με ποιους συγκεκριμένους τρόπους θα καλυφθούν οι ζημιές που υπέστησαν λόγω της συμμετοχής τους στο PSI;
Από το 2008 ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει την πρότασή του για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Βασική θέση της είναι πως, όσες τράπεζες γίνονται αποδέκτες στήριξης από το ελληνικό Δημόσιο με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, θα πρέπει να περνούν στη ιδιοκτησία του Δημοσίου, υπό κοινωνικό έλεγχο.
Σήμερα, η πρόταση για ένα δημόσιο τραπεζικό σύστημα είναι πιο επίκαιρη και πιο ρεαλιστική από ποτέ.
Η πρότασή μας αυτή εξυπηρετεί τρεις άμεσες ανάγκες:
 Τις ανάγκες της κοινωνίας. Οι τεράστιες διαστάσεις που έχει λάβει το ζήτημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των αγροτών, σε συνδυασμό με την πρακτική του τραπεζικού αποκλεισμού, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για δυναμική παρέμβαση προς όφελος της κοινωνίας.
 Τις ανάγκες της ανάπτυξης. Διότι, το τραπεζικό σύστημα υπό τον έλεγχο των τραπεζιτών, αποδείχτηκε ότι έχει συμφέροντα απολύτως ασύμβατα με τα συμφέροντα της οικονομίας και της κοινωνίας.
 Τις ανάγκες της σταθερότητας και της προστασίας των καταθέσεων.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Θεωρούμε ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις, υπό το μανδύα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, διασώζουν τους τραπεζίτες.
Γνωρίζοντας ότι έχετε δρομολογήσει σημαντικές αποφάσεις για να στηρίξετε τους τραπεζίτες με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, λίγες μόνο μέρες πριν εκφραστεί η βούληση του ελληνικού λαού στις κάλπες, σας ζητάμε, έστω και τώρα, να παγώσετε αυτές τις αποφάσεις.
Ειδάλλως, τις αποφάσεις που θα λάβετε τώρα, θα τις αλλάξει ο λαός στις 6 Μαΐου.
Με εκτίμηση,
Αλέξης Τσίπρας
Πρόεδρος Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...