Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Το ΠΑΣΟΚ στα όρια της πολιτικής εξαφάνισης



ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Κάτι λιγότερο από τρεις εβδομάδες απομένουν για τις εκλογές της 6ης Μαϊου, και τα κόμματα μπαίνουν στην τελική ευθεία της αναμέτρησης, με τους δημοσκόπους να εμφανίζονται εξαιρετικά διστακτικοί ως προς την εγκυρότητα των στοιχείων που συλλέγουν, επομένως και των συμπερασμάτων στα οποία καταλήγουν.


Τα αριθμητικά δεδομένα των μετρήσεων προσεγγίζονται ως στρεβλωτικά, υπάρχουν ωστόσο παράμετροι που οδηγούν σε συμπεράσματα παγίωσης, αναφορικά με πτυχές της μελλούμενης συμπεριφοράς του εκλογικού σώματος. Όπως για παράδειγμα, η πολιτική συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο σε επίπεδο πρόθεσης ψήφου και αποσυσπείρωσης της παραδοσιακής κομματικής βάσης του, αλλά και σταθερής ενίσχυσης των άλλων κομμάτων που κινούνται στα αριστερά του ιδεολογικού άξονα.
Πιο συγκεκριμένα, η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 28,3%, επιβεβαιώνοντας την αίσθηση που είναι διάχυτη μεταξύ των δημοσκοπών, περί ραγδαίας, νέας αποσυσπείρωσης του Κινήματος, μετά τον αρχικό ενθουσιασμό για την εκλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ηγεσία του.
Οι διαρροές του ΠΑΣΟΚ, είναι επίσης εξαιρετικά εύγλωττες. Το 8,9% φεύγει προς τη Δημοκρατική Αριστερά και το 7,3% προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη πιο δραματικές είναι οι διαπιστώσεις για την τάση της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ από το 2009, να… αγκυροβολήσει σε επιλογές όπως το άκυρο-λευκό-αποχή (13,9%) ή τους αναποφάσιστους (19,2%).
Και στις δυο περιπτώσεις, η αισιόδοξη ανάγνωση για το επιτελείο του Ευάγγελου Βενιζέλου θα ήταν ότι ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων αυτών θα μπορούσαν να επαναπατριστούν, στην τελική ευθεία για τις κάλπες της 6ης Μαϊου.
Η… ρεαλιστική ανάγνωση ωστόσο αναφέρει ότι από τη στιγμή που ένα τόσο μεγάλο ποσοστό της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ κρατάει αποστάσεις από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ένα μήνα μετά την εκλογή του στην ηγεσία του Κινήματος, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει στάση στο μέλλον.
statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...