Δευτέρα, 16 Απριλίου 2012

ΙΚΑ: Απάτη εκατομμυρίων με μαϊμού παροχές στα Πατήσια


Η Οικονομική Αστυνομία έχει «εισβάλει» στο υποκατάστημα του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων που βρίσκεται στην οδό Κεφαλληνίας 12-14, όπου έχει εντοπιστεί νέο colpo grosso υψηλόβαθμων υπαλλήλων του ασφαλιστικού οργανισμού. Ανώτατα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μιλούν για «εξαΰλωση» για μία ακόμη φορά πολλών δεκάδων
εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως μέσω της χορήγησης συντάξεων-«μαϊμού» και με διαφόρων ειδών ασφαλιστικές απάτες. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο σκάνδαλο έχουν και πάλι γυναίκες υπάλληλοι, οι οποίες υπηρετούν σε κρίσιμα πόστα του Ταμείου. Ηδη η Οικονομική Αστυνομία συγκεντρώνει καταθέσεις από εμπλεκομένους, κυρίως μη δικαιούχους συντάξεων, που εισέπρατταν με παράτυπες διαδικασίες μεγάλα ποσά.
Η αποκάλυψη από το Risk Analysis
Ολα προέκυψαν ύστερα από την εφαρμογή Risk Analysis του νέου πληροφοριακού συστήματος του ΙΚΑ που άρχισε να λειτουργεί τον Νοέμβριο του 2011, έχει καταθέσει η τότε υπεύθυνη των ελέγχων στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ. Το πρόγραμμα «διάβασε» ενδείξεις για ύποπτες συναλλαγές και παραβατικές πρακτικές σε όλη την περίοδο από το 2008 και εντεύθεν που εξετάστηκε.
Από την περαιτέρω ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων στις κεντρικές ελεγκτικές υπηρεσίες του ΙΚΑ, μετά την υπόθεση της Καλλιθέας εντοπίστηκαν παράτυπες συναλλαγές και στο ΙΚΑ Πατησίων, στον τομέα εποπτείας του οποίου ανήκει η Κυψέλη και η ευρύτερη περιοχή πέριξ της οδού Πατησίων. Ως προς τη δομή, τον αριθμό των υπαλλήλων και τον αριθμό των ασφαλισμένων που εξυπηρετεί το συγκεκριμένο υποκατάστημα έχει αρκετές ομοιότητες με εκείνο της Καλλιθέας. Στο ΙΚΑ Πατησίων ωστόσο το σκάνδαλο εντοπίζεται κυρίως στις παροχές των συντάξεων, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, αποκαλύφθηκε πλήθος ατασθαλιών και καταβολή εκατομμυρίων ευρώ σε δικαιούχους-«μαϊμού».
Στις υπόλοιπες περιπτώσεις πρόκειται συνήθως για συμπαιγνία ιδιωτών με υπαλλήλους του ΙΚΑ για την παροχή συντάξεων χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά ή ελέγχους. Κάτι τέτοιο φαίνεται να έχει συμβεί σε μεγάλη κλίμακα στο ΙΚΑ Πατησίων, όπως προκύπτει από τις έρευνες που πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες το Τμήμα Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας της Οικονομικής Αστυνομίας. Οικονομικός έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη και από ελεγκτές του ΙΚΑ. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για «ιδιαίτερα σημαντικά ευρήματα που αξιολογούνται και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την υπόθεση».
Νέες αποκαλύψεις
Ο διοικητής του ΙΚΑ μιλώντας στο «Βήμα» σχολίασε πάντως ότι δεν μπορεί να πει οτιδήποτε για τις έρευνες που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή καθώς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Οπως προσέθεσε όμως ο κ. Σπυρόπουλος, «από τους νεότερους ελέγχους προκύπτει ότι οι απώλειες του Ιδρύματος από παράνομες ενέργειες υπαλλήλων του είναι τεράστιες» και επιφυλάχθηκε για «νέες σημαντικές αποκαλύψεις». ..
Νεκροί …αδήλωτοι, εισπράττουν συντάξεις
Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του διοικητή του ΙΚΑ, κατά τον εσωτερικό έλεγχο, τον περασμένο Νοέμβριο, προέκυψε ότι 109.000 συνταξιούχοι του Ιδρύματος δεν απεγράφησαν! Εκτιμάται ότι σε ένα σημαντικό ποσοστό πρόκειται για νεκρούς οι θάνατοι των οποίων δεν δηλώθηκαν από τους οικείους τους για να συνεχίσουν να εισπράττουν τη σύνταξη. Υπολογίζεται μάλιστα ότι τα παρανόμως καταβληθέντα χρήματα μπορεί να φτάνουν συνολικά και τα 15 δισ. ευρώ.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...