Μια Παρασκευή και 13 άρχισαν τα όργανα των Οίκων Αξιολογήσεων να ηχούν και για τη Γαλλία.
Να, λοιπόν, που και οι Γάλλοι, ακριβώς 100 ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών παίρνουν μια πρώτη (και ολίγον, για την ώρα) πικρή γεύση από την «Σωτήριο Δράση για την Ευρωζώνη και την Ευρώπη» του ζεύγους Μερκοζί!
Αν πιστέψουμε τους Οίκους Αξιολόγησης αλλά και τις αναλύσεις κορυφαίων οικονομολόγων τα «καλύτερα έπονται«.
Η Standard & Poors αφού υποβάθμισε 9 Ευρωπαϊκές χώρες, με πιο σημαντικές τη Γαλλία και την Αυστρία που, πλέον, περνούν στην κατηγορία των χωρών ΑΑ+ με αρνητική προοπτική, και αφού πέταξε στην κατηγορία «σκουπίδια« χώρες όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία, προειδοποίησε ότι οι πιθανότητες μιας νέας υποβάθμισης της Γαλλίας -και όχι μόνο- εντός εξαμήνου (το αργότερο μέσα στο 2013) αγγίζουν πλέον το 33% .
Τι μπορεί να σημαίνει η πιστοληπτική «παρακμή» της Γαλλίας;
Για την ώρα, το αποτέλεσμα της αξιολόγησης εκλαμβάνεται θα έλεγα με σχετική ανακούφιση καθώς αποφεύχθηκε (για πόσο;) το καταστροφικό σενάριο της απώλειας δύο βαθμίδων .
Βραχυπρόθεσμα, η υποβάθμιση δεν αναμένεται να έχει μεγάλες επιπτώσεις στα επιτόκια των γαλλικών ομολόγων, γιατί ήδη οι αγορές δείχνουν να αντιμετωπί{ζουν τη Γαλλία ως χώρα με αξιολόγηση 3Α. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση, όπως και πολλοί οικονομολόγοι, έχουν υποβαθμίσει την κίνηση αυτή και προσπαθούν πάλι να στρέψουν τα βλέμματα στον «κίνδυνο» που λέγεται Ελλάδα http://finance.blog.lemonde.fr/2012/01/13/grece-les-negociations-avec-le-secteur-prive-sont-rompues/ καθώς μια ενδεχόμενη άτακτη χρεοκοπία της χώρας μας θα δημιουργήσει προηγούμενο και θα κάνει τους επενδυτές περισσότερο διστακτικούς στην αγορά Ευρωπαϊκού χρέους .
Μακροπρόθεσμα, τώρα, το κόστος δανεισμού της Γαλλίας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 50 δισ, και αυτό χωρίς να υπολογίζεται μια νέα πιθανή υποβάθμιση.
Η γαλλική κυβέρνηση, όσο και αν το απορρίπτει σήμερα, θα αναγκαστεί αργά ή γρήγορα να πάρει νέα μέτρα λιτότητας, πολύ πιο αυστηρά -θα μειώσει τις δαπάνες σε Υγεία, Παιδεία, Άμυνα, και θα αυξήσει τη φορολογία, με δυσμενείς επιπτώσεις στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και στην ανάπτυξη της χώρας .
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της μαζικής υποβάθμισης της Γαλλίας από την Standard & Poor’s. όμως, επικεντρώνεται στη λειτουργία του EFSF, καθώς ήδη τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων του έχουν εκτοξευθεί από το καλοκαίρι στο 3,5% καθιστώντας τον δανεισμό του πολύ ακριβό.
Το κόστος δανεισμού του αναμένεται να αυξηθεί κι’ άλλο και δεν θα μπορεί, πλέον, να δανείζει φθηνά τις χώρες με πρόβλημα χρέους στην Ευρωζώνη. Μια υποβάθμιση δε της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ταμείου δεν αποκλείεται.
Προφανώς, η υποβάθμιση της Γαλλίας συνιστά πρόβλημα αξιοπιστίας για τον Νικολά Σαρκοζί που παραμένει δεύτερος στις δημοσκοπήσεις στην κούρσα των προεδρικών εκλογών. Η υποβάθμιση θα δυσκολέψει και άλλο τον δρόμο προς την κατάκτηση μιας δεύτερης θητείας στο Ελιζέ.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ο Σαρκοζί ως πρόεδρος μιας χώρας με χαμηλότερη αξιολόγηση από τη Γερμανία δεν θα μπορεί, πλέον, να έχει ηγετικό ρόλο δίπλα στην γερμανίδα καγκελάριο και στην προσπάθεια αντιμετώπισης της Ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Η Γερμανία και η Άγκελα Μέρκελ θα καταστούν οι απόλυτοι ρυθμιστές των εξελίξεων στην Ευρώπη με ό,τι συνέπειες και αν συνεπάγεται αυτό…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου