Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

«Η καταστροφή της Χαλκιδικής ξεκίνησε!»


Ξεσηκωμός επικρατεί στη Χαλκιδική ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, που απειλούν με ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή την περιοχή... της Βόρειας και Βορειανατολικής Χαλκιδικής, με τους κατοίκους να δηλώνουν, όπως αναφέρει η Αυγή, αποφασισμένοι να παλέψουν για τη σωτηρία του δασικού πλούτου, του υδροφόρου ορίζοντα αλλά και να διεκδικήσουν αειφόρο αναπτυξιακό μοντέλο
για την περιοχή τους.
Είχαν προηγηθεί δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών την περασμένη Κυριακή, σε μία προσπάθεια η κυβέρνηση, με τη συνδρομή των ΜΑΤ, να εφαρμόσει τη «νομιμότητα» .
Όπως σημειώνουν οι επιτροπές αγώνα ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού, η επένδυση της Ελληνικής Χρυσός (95% η καναδική Eldorado Gold και 5% η Άκτωρ Μπόμπολας) δεν είναι μία απλή συνέχιση της μακράς μεταλλευτικής ιστορίας της Χαλκιδικής, όπως επιχειρείται να παρουσιαστεί, αλλά μία βάρβαρη επέμβαση σε έναν τόπο μικρό και πυκνοκατοικημένο, με πλούσιο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.
Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι το ελληνικό κράτος δε θα πάρει ούτε ένα ευρώ καθώς η σύμβαση μεταβίβασης και ο κυρωτικός της νόμος δεν προβλέπουν ούτε μισθώματα, ούτε δικαιώματα για το Δημόσιο.
«Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός αν προέχει για την εθνική οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον», αναφέρει η Επιτροπή αγώνα της Ιερισσού ενάντια στα μεταλλεία χρυσού και προσθέτει:
«Τα συμφέροντα των Καναδών χρυσοθήρων, του Μπόμπολα, και του Πάχτα που τα υπηρετεί, δεν είναι ούτε το δημόσιο συμφέρον, ούτε το ξεπούλημα της γης μας και το ξεκοίλιασμά της είναι μια απλή αλλαγή χρήσης.
Είναι η καταστροφή». Στο δίκαιο αγώνα των κατοίκων συμπαραστέκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ο οποίος απαιτεί από την κυβέρνηση να σταματήσει το καταστροφικό έργο της Ελληνικός Χρυσός, καθώς δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα περισσότερο από έναν «κρανίου τόπο».
 kentrinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...