Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Ντόπινγκ: Ψεύτικα ρεκόρ, κάλπικα μετάλλια

 

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει το θέμα που «έσκασε» χθες - Στο επίκεντρο οι Τζαμαϊκανοί αθλητές πέντε εκ των οποίων βρέθηκαν θετικοί σε έλεγχο - Πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης


Η χθεσινή μέρα ήταν ίσως από τις χειρότερες στην ιστορία του στίβου. Τίποτα δεν προμήνυε το πρωί την «καταιγίδα» που θα ακολουθούσε. Ο Αμερικανός σπρίντερ Τάισον Γκέι, ο δεύτερος καλύτερος
στον κόσμο και κύριος αντίπαλος του Ουσέιν Μπολτ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters αλλά και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC Νews παραδέχτηκε κλαίγοντας πως βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ, στον οποίο υποβλήθηκε εκτός αγώνων στις 16 Μαΐου. Χωρίς να περιμένει το δεύτερο δείγμα και προς αποφυγήν διαφόρων παρερμηνειών, τόνισε προς τιμήν του πως «δεν υπάρχει καμία θεωρία συνωμοσίας. Το μόνο που έγινε είναι ότι εμπιστεύτηκα κάποιον που με απογοήτευσε».

Αυτό ήταν το πρώτο χτύπημα, αλλά όχι και το μοναδικό. Λίγες ώρες αργότερα ο Τζαμαϊκανός Ασάφα Πάουελ, πρώην ρέκορντμαν στα 100 μέτρα και ένας από τους καλύτερους σπρίντερ παγκοσμίως, έριξε τη βόμβα: «Βρέθηκα θετικός στον έλεγχο». Νέο σοκ πριν προλάβουν οι φανατικοί του στίβου να συνέλθουν από την είδηση του Γκέι. Ο Πάουελ έδωσε δείγμα στους εθνικούς αγώνες του προηγούμενου μήνα, στο οποίο βρέθηκε διεγερτική ουσία εκτός λίστας με τα επιτρεπόμενα συμπληρώματα. Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου και η εταιρεία που διαχειρίζεται τα δικαιώματά του προέβη στην επιβεβαίωσή της.

Κι όμως δεν τελείωσε εκεί η ιστορία. Χρήση απαγορευμένων ουσιών έκανε και η επίσης Τζαμαϊκανή, ασημένια Ολυμπιονίκης στο Λονδίνο στα 4Χ100, Σερόν Σίμπσον. Στην αμαρτωλή παρέα και ο Νέστα Κάρτερ, που στο μίτινγκ της Μαδρίτης διένυσε τα 100 μέτρα σε 9.87'', χρόνος που αποτελεί την τέταρτη καλύτερη φετινή επίδοση. 

Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες ακόμη δύο αθλητές της Τζαμάικα έχουν βρεθεί θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ και σύντομα θα δημοσιευτούν τα ονόματά τους. Το τσουνάμι ντοπαρίσματος που παρέσυρε τη Τζαμάικα δημιούργησε «σκιές» ακόμη και για τον σούπερ-Μπολτ, οι οποίες όμως διαλύθηκαν αμέσως με δήλωση του εκπροσώπου του που ξεκαθάρισε ότι ο Γιουσέιν δεν συμπεριλαμβάνεται στην λίστα με τους αθλητές που βρέθηκαν θετικοί.

Είναι βέβαιο ότι οι παραπάνω αθλητές δεν θα πάρουν μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που θα διεξαχθεί στη Μόσχα, ενώ απομένει να ανακοινωθεί η τιμωρία τους από την Παγκόσμια Ομοσπονδία.

Τι λένε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης

Στο θέμα εστίασαν όλα τα μεγάλα μέσα. «Πένθιμη μέρα, με τον Ασάφα Πάουελ και τον Τάισον Γκέι να βγαίνουν θετικοί στη χρήση απαγορευμένων ουσιών», γράφει ο αγγλικός Ιndependent, ενώ η Daily Mail αναφέρει: «Το σπριντ σε καταιγίδα αναβολικών, με τους Γκέι, Πάουελ και Σίμπσον να βρίσκονται αντιμέτωποι με τιμωρίες αφού απέτυχαν στους ελέγχους».

Η Equipe τονίζει: «Κακή μέρα για τους αγώνες δρόμου. Τέσσερις αθλητές βγήκαν θετικοί σε απαγορευμένες ουσίες. Ο Αμερικανός Τάισον Γκέι πιάστηκε στις 16 Μαΐου. Στη Τζαμάικα, ο Ασάφα Πάουελ και ο Σερόν Σίμπρσον είναι ανάμεσα στους πέντε που ελέγχθηκαν στο εθνικό πρωτάθλημα του Ιουνίου».

Το θέμα απασχόλησε και τις ΗΠΑ φυσικά, με τους New York Times να αναφέρουν: «Τρεις από τους μεγαλύτερους σπρίντερ του στίβου, συμπεριλαμβανομένου και του Αμερικανού Τάισον Γκέι, αποκάλυψαν ότι βρέθηκαν θετικοί σε απαγορευμένες ουσίες». Από την πλευρά της η Huffington Post γράφει: «Ο Τάισον Γκέι βγήκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία. Δύο ακόμα αστέρια του στίβου απέτυχαν σε έλεγχο ντόπινγκ».
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...