Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Μέχρι πού θα το φτάσει ο Σαμαράς με την ΕΡΤ



Μια περίεργη κατάσταση δημιουργείται στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης με αφορμή την απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να δώσει το πράσινο φως για το κλείσιμο της ΕΡΤ και τη δημιουργία μίας νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με το 1/3 του προσωπικού δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών
να διαχειριστεί όλα τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.
Τα σενάρια που κυκλοφορούσαν μέχρι αργά χθες το βράδυ στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία έφταναν μέχρι και στο ενδεχόμενο να υπάρξει μία μείζονα κυβερνητική κρίση που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Στο Μέγαρο Μαξίμου άκουγαν όλη τη χθεσινή ημέρα με μεγάλη προσοχή τις δηλώσεις και τις διαρροές από την Ιπποκράτους και την Αγίου Κωνσταντίνου χωρίς ωστόσο να πιστεύουν ότι πίσω από αυτές υπάρχει η πρόθεση να διαταραχθεί η πορεία της χώρας με πρόωρες εκλογές.
Στο επιτελείο του πρωθυπουργού επιμένουν ότι τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης γνώριζαν για την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά – απόφαση που συζητήθηκε ως προς το πότε θα ανακοινωθεί στην επικοινωνία που είχαν το μεσημέρι. Καθώς από το Μαξίμου ουδέποτε επιβεβαιώθηκε ότι υπήρξε και νέα συνομιλία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα σε υψηλούς τόνους όπως ακούστηκε από την Ιπποκράτους. Πολλά ερωτήματα προκάλεσε επίσης στο πρωθυπουργικό επιτελείο η θέση που εκφράστηκε κυρίως από το ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα στηριχθεί ο κυρωτικός νόμος της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που υπέγραψαν μόνο οι «γαλάζιοι» υπουργοί.
Και αυτό διότι όπως σημειώνουν το Σύνταγμα στο άρθρο 44 παρ. 1 αναφέρει με σαφήνεια τι ισχύει με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τη διάρκεια ισχύς τους μέχρι να φτάσουν (ίσως και μετά από 3 μήνες) στη βουλή. Το σχέδιο νόμου για το νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα θα κατατεθεί άμεσα στη βουλή – σε μία κίνηση που όπως περιμένουν στο Μαξίμου θα καταστήσει σαφές το εάν οι δυο κυβερνητικοί εταίροι γνώριζαν ή όχι για το λουκέτο στην ΕΡΤ.
“Με οδηγό την κοινωνία”

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι μία κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού καθώς για πρώτη φορά κυβέρνηση ακουμπά την «καρδιά» του δημοσίου χωρίς, όπως λένε, αναστολές και πισωγυρίσματα. Και παρά τα όσα ακούστηκαν για τη στάση των Βρυξελλών οι πληροφορίες επιμένουν ότι το θέμα έχει ήδη συζητηθεί και «κλειδώσει» με την τρόικα από την προηγούμενη κιόλας επίσκεψη της στην Ελλάδα.
Τις επόμενες ημέρες το Μαξίμου αναμένεται ότι θα ζητήσει τις πρώτες μετρήσεις για την απόφαση του κ. Σαμαρά. Στο επιτελείο του εκτιμούν ότι «η κοινωνία είναι με την απόφαση Σαμαρά». Και πιστεύουν ότι με τις εξαγγελίες για κόψιμο του ανταποδοτικού τουλάχιστον για όσο παραμένει κλειστή και για προσλήψεις, από τη διαφορά του αριθμού στο προσωπικό, σε νοσοκομεία και ΚΕΠ, το ρεύμα αυτό θα μεγαλώνει όσο θα κάθεται η «σκόνη» από τις πρώτες αντιδράσεις.
Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε το στίγμα των προθέσεών του και ως προς τη διαχείριση που θα κάνει απέναντι στους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη με τα όσα είπε στους βουλευτές του στο Μαξίμου και τα οποία αποκάλυψε το real.gr:
«Είμαι υποχρεωμένος να σεβαστώ τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Το θέμα του δημοσίου έπρεπε να είχε κλείσει στις 30 Μαίου και τώρα έχουμε 11 Ιουνίου. Δεν έχουμε κάνει τίποτα και είναι δικός τους ο υπουργός που διαχειρίζεται το θέμα. Τι έχει κάνει; Κλείνω ένα νοσηρό οργανισμό που κατασπαταλούσε δημόσιο χρήμα και λειτουργούσε με παλαιοκομματικές αντιλήψεις και στην θέση του θα δημιουργηθεί μια νέα ΕΡΤ σύγχρονη και αντικειμενική».
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...