Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Παράταση αγωνίας για Εθνική – Eurobank

Παράταση αγωνίας για Εθνική – Eurobank

Αναρτήθηκε από τον/την arch στο Απριλίου 9, 2013
εθνικη eurobank
Συγκαλούνται τα ΔΣ των δύο τραπεζών για τις αυξήσεις κεφαλαίου
Θολό παραμένει το τοπίο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Εθνικής και Eurobank, την ώρα που παρατείνεται η αγωνία για περίπου 400.000 μετόχους.
Με ανακοινώσεις τους οι δύο τράπεζες ενημέρωσαν πως με απόφαση των θεσμικών Αρχών και τη σύμφωνη γνώμη των δύο τραπεζών, θα ανακεφαλαιοποιηθούν πλήρως και ανεξάρτητα η μία από την
άλλη. Κατά συνέπεια, οι μέχρι τώρα διαδικασίες της συγχώνευσης αναστέλλονται.
Από την άλλη ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως τίποτα δεν έχει τελειώσει και πως οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.
Πάντως και οι δύο τράπεζες τονίζουν ότι θα επιδιώξουν να καλύψουν το ποσοστό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (10%) προκειμένου να αποφύγουν την πλήρη ανακεφαλαιοποίησή τους και κατ’ επέκταση την ένταξή τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σήμερα, συνέρχονται τα διοικητικά συμβούλια και των δύο τραπεζών, προκειμένου να αποφασίσουν σύγκληση γενικής συνέλευσης για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί το ποσοστό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, τότε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου.
Η διοίκηση της Εθνικής πάντως, εκτιμά ότι υπάρχει δυνατότητα να συγκεντρώσει το πόσο της ιδιωτικής συμμετοχής προσελκύοντας ξένα επενδυτικά κεφάλαια, ενώ στην αύξηση αναμένεται να ασκήσουν τα δικαιώματα τους και τα ασφαλιστικά ταμεία που κατέχουν μετοχές της Τράπεζας, όπως το ΙΚΑ που διαθέτει το 8% και τα ταμεία των εργαζομένων της, στο χαρτοφυλάκιο των οποίων υπάρχουν μετοχές που εκπροσωπούν το 4,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.
Στον όμιλο της Eurobank οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες ανέρχονται σε 5,839 δισ. ευρώ με την Τράπεζα να έχει δυνατότητα έκδοσης μετατρέψιμων ομολογιών έως 1,5 δισ. ευρώ. Το 10% των συνολικών αναγκών διαμορφώνεται στα 583,9 εκατ. ευρώ.
Πηγή:  newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...