Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Όρος της Τρόικας άμεση φορολόγηση των ακινήτων

Αν δεν ψηφιστεί νέα νομοθεσία για τη φορολόγηση των ακινήτων δεν πρόκειται να εκταμιευθεί η πρώτη δόση του δανείου, τόνισε την Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, προσθέτοντας ότι η επεξεργασία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που ετοιμάζουν τα Υπουργεόα Εσωτερικών και Οικονομικών, γίνεται με ταχείς ρυθμούς ώστε τεθεί ενώπιον της Βουλής προς ψήφιση το συντομότερο δυνατόν.


Σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Εσωτερικών, την οποία ενημέρωσε για το θέμα και ενώπιον της οποίας ανέπτυξε το πρόγραμμα του Υπουργείου του, ο κ. Χάσικος είπε ότι συνεργάζεται με τον Υπουργό Οικονομικών από την προηγούμενη εβδομάδα για το νομοσχέδιο.

Πρόσθεσε πως η διαδικασία διακόπηκε επειδή ο υπουργός Οικονομικών έφυγε για τη συνεδρία του Eurogroup και ανέφερε ότι αυτή θα συνεχιστεί όταν ο κ. Γεωργιάδης επιστρέψει στην Κύπρο με στόχο το συντομότερο δυνατό «να φθάσουμε στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου». Όπως ανέφερε, το Κράτος πρέπει να συγκεντρώσει γύρω στα 70 με 75 εκατομμύρια ευρώ από φορολογία στην ακίνητη ιδιοκτησία, πρόσθετα στο υφιστάμενο ποσό των 29 εκατομμυρίων.
Διευκρινίζοντας ότι δεν είναι σε θέση να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, είπε ότι στο παρόν στάδιο ετοιμάζονται πίνακες και γίνονται ασκήσεις επί χάρτου με στόχο αυτά τα χρήματα να εισπραχθούν μέσα από ένα ακριβοδίκαιο τρόπο. Ο κ. Χάσικος τόνισε ότι «είναι απαραίτητη προϋπόθεση και μνημονιακός όρος η διαμόρφωση αυτής της φορολογίας, επισημαίνοντας πως εάν δεν διαμορφωθεί αυτή η φορολογία δεν υπάρχει περίπτωση εκταμίευσης της πρώτης δόσης».
«Είναι ένας από τους όρους», πρόσθεσε. Αναφερόμενος στην ετοιμασία νομοθεσίας για την προσέλκυση πλούσιων υπηκόων τρίτων κρατών, ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι προηγουμένως υπήρχε σχέδιο, μέσα από το οποίο μπορούσε κάποιος που κατέθετε σε τράπεζα 15 εκατομμύρια σε κατάθεση, ή 10 εκατομμύρια με συνδυασμό κατάθεσης και επένδυσης, η Δημοκρατία αφού εξέταζε κάποιες προϋποθέσεις, όπως το καθαρό ποινικό μητρώο, προχωρούσε στην απόδοση της κυπριακής υπηκοότητας.
Πρόσθεσε ότι αυτό το ποσό θα μειωθεί αισθητά (3 με 5 εκατομμύρια) πάντοτε συνδυασμένο με επένδυση και ότι τη Δευτέρα θα εξετασθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών. Συνεχίζοντας, εξήγησε ότι η πρόταση θα συνοδεύεται με επένδυση, αφού η πρόταση δεν στοχεύει να έρθουν χρήματα για κατάθεση στις τράπεζες, αλλά τα χρήματα να έρθουν για να επενδυθούν για να αντιμετωπισθεί η ανεργία.
Ο κ. Χάσικος ανέφερε επίσης ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στην αγορά σπιτιών και είπε πως το Υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάστηκε και βελτίωσε σχέδιο που εφάρμοζε η προηγούμενη κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι η νέα νομοθεσία θα διευκολύνει αυτές τις επενδύσεις επειδή το μόνο παράθυρο ευκαιρίας για επανεκκίνηση που υπάρχει σήμερα, είναι η ανάπτυξη. Εξήγησε πως όταν αναφέρεται σε ανάπτυξη εννοεί την οικοδομική βιομηχανία και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει τη διαδικασία.
Πηγή:  http://www.philenews.com/el
kapistri

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...