Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Βλέπεις Νίκας. Είναι καλό;...και Ελληνικό;

Το πασίγνωστο σλόγκαν της εταιρείας που πρόσφατα απασχόλησε την επικαιρότητα, γεννά πολλά ερωτήματα που ψάχνουν απαντήσεις
Βλέπεις Νίκας. Είναι καλό;...και Ελληνικό;

Το καταναλωτικό κοινό πληροφορήθηκε έκπληκτο προ ολίγων ημερών, την υπόθεση ύπαρξης αλογίσιου κρέατος σε αλλαντικά. Στην αρχή, το σκάνδαλο αυτό αφορούσε όπως ήταν λογικό, ξένες εταιρείες. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει άλλωστε τέτοια δραστηριότητα που να οδηγήσει στο "ξεφόρτωμα" αλογίσιου κρέατος και τη νόθευση της πρώτης ύλης με σκοπό την κερδοσκοπία.

Όταν λοιπόν έγινε γνωστό ότι προϊόντα δύο Ελληνικών εταιρειών συμπεριλήφθησαν στην λίστα των νοθευμένων, εκτός από την οργή που δικαιολογημένα νιώθουμε ως καταναλωτές, έρχεται και η αμφιβολία.
Πως είναι δυνατόν εταιρεία που προβάλλει την ελληνικότητα των προϊόντων της να βρεθεί εμπλεκόμενη σε σκάνδαλο που αφορά νοθευμένη πρώτη ύλη αποκλειστικά του εξωτερικού; Προφανέστατα επειδή η πρώτη ύλη του "Ελληνικού" προϊόντος  ήταν ...εισαγωγής!
Αυτό είναι το πλέον μεμπτό στην όλη υπόθεση. Η επίκληση της ελληνικότητας ενός προϊόντος, που έτσι καρπώνεται την ανάγκη και αφύπνιση του καταναλωτή για την στήριξη της Ελληνικής οικονομίας, ενώ στην πραγματικότητα το προϊόν βαπτίζεται Ελληνικό έχοντας εισαγόμενα "γονίδια".
Είναι σίγουρο πως οι περιπτώσεις δεν είναι μεμονωμένες. Εκατοντάδες κωδικοί προϊόντων που φέρουν υπερήφανα την Ελληνική σημαία στην συσκευασία, αποτελούν "βαπτισμένα" προϊόντα του εξωτερικού που πολλές φορές η μόνη ενασχόληση της Ελληνικής εταιρείας είναι η συσκευασία με την Ελληνική σημαία!
Η άμεση ή έμμεση παραπλάνηση του καταναλωτή λοιπόν, θα πρέπει να απασχολήσει σύντομα τις ελεγκτικές αρχές, γιατί η ηθική "νοθεία" στο φιλότιμο και τον πατριωτισμό του Έλληνα ίσως αποδειχθεί πιο επώδυνο από αυτό καθ' αυτό το νοθευμένο προϊόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...