Κυριακή 7 Απριλίου 2013

ΣΤΙΣ 13 ΜΑΙΟΥ ΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ΤΩΝ 6 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ...


Στις 13 Μαΐου κρίνεται η δόση των 6 δισ. ευρώ, μέχρι τον Αύγουστο λήγουν ομόλογα 10 δισ.

... ΕΝΩ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΛΗΓΟΥΝ ΟΜΟΛΟΓΑ 10 ΔΙΣ ΕΥΡΩ...
Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας επιδιώκουν να κλείσουν όλα τα θέματα μαζί για να εκταμιευθούν...
τα 8,8 δισ. ευρώ μαζί, αλλά η ελληνική πλευρά προσπαθεί να κλείσει το συντομότερο δυνατόν το θέμα της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου,ώστε εντός Απριλίου να εκταμιευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ και τα 6 δισ. ευρώ τον Μάιο.
Ομως όπως όλα δείχνουν η δόση των 6 δισ. θα κριθεί στο Eurogroup της 13ης Μαΐου που εξαρτάται από τη έκβαση των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ τα 2,8 δις ευρώ που αποτελούν τη δόση του Μαρτίου θα καταβληθεί προσπάθεια από την κυβέρνηση, ώστε να εκταμιευθεί εντός του Απριλίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Καθημερινή, δεν υπάρχει ανησυχία για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου,καθώς το πρόβλημα θα υπάρξει εάν μέχρι τις 20 Μαίου δεν έχουν εκταμιευθεί οι δόσεις. Τότε λήγουν ομόλογα της τάξης των 5,6 δις ευρώ που θα πρέπει να αποπληρωθούν από τις δόσεις που αναμένεται να εκταμιευθούν.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα στο διάστημα Μαΐου - Αυγούστου, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, θα πρέπει να έχει στη διάθεσή της 10 δισ. ευρώ, ώστε να αποπληρώσει τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν και να καλύψει υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ.
Στις 20 Μαΐου η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει 5,6 δισ. ευρώ για να εξοφλήσει ομόλογο, το οποίο κατέχει η ΕΚΤ, πρόκειται για δύο διαφορετικούς τίτλους
Μέχρι και τον Αύγουστο θα «τρέχουν» υποχρεώσεις που θα πρέπει να καλυφθούν:
- Τον Ιούνιο ανέρχονται συνολικά στα 902 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 50 εκατ. ευρώ αφορούν σε ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ, ενώ τα υπόλοιπα 853 εκατ. ευρώ είναι ομόλογα που οι ιδιώτες κάτοχοί τους αποφάσισαν να μην τα εντάξουν στις διαδικασίες του PSI. Τα τελευταία ομόλογα λήγουν στις 25 Ιουνίου.
- Λήξεις 623 εκατ. ευρώ εντός του Ιουλίου. Στις 3 Ιουλίου λήγουν ομόλογα αξίας 84 εκατ. ευρώ που έχει η ΕΚΤ, ενώ στις 5 του μήνα θα πρέπει να αποπληρωθούν 538 εκατ. ευρώ προς ιδιώτες που δεν δέχτηκαν το PSI.
- Τον Αύγουστο είναι η επόμενη λήξη ομολόγου. Στις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει στη διάθεσή της 2,17 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει στην ΕΚΤ τις λήξεις των ελληνικών τίτλων. Επίσης, μέσα στον μήνα θα πρέπει να καταβάλει και περίπου 700 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, στο πλαίσιο της αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η χώρα από το Ταμείο.
Από τον Σεπτέμβριο μέχρι και το τέλος του έτους, οι υποχρεώσεις είναι πολύ λίγες και δεν δημιουργούν προβληματισμό. Πάντως, προς το παρόν το υπουργείο Οικονομικών προχωράει σε εκδόσεις εντόκων γραμματίων (την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δανειστεί 1,6 δισ. ευρώ από 6μηνα γραμμάτια) για να καλύψει τις λήξεις γραμματίων.
Πηγή : imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...