Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Ερχονται αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Μάιο


Tα νέα, ρυθμιζόμενα, τιμολόγια θα ισχύσουν ως το τέλος Ιουνίου, καθώς η ΔΕΗ θα μπορεί να αποφασίζει η ίδια για την τιμολογιακή της πολιτική Ακόμα δύο αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ και μία αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ, όπως έχει μετονομαστεί το τέλος υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αναμένονται τους επόμενους μήνες, τον Μάιο και τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο, το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας πρέπει εντός των επόμενων
εβδομάδων να καταλήξει στο ποσοστό της νέας αύξησης, της δεύτερης μέσα στο 2013, στο πλαίσιο της υποχρέωσης για την εναρμόνιση των τιμών ρεύματος λιανικής με τις τιμές στη χονδρική αγορά. Tα νέα, ρυθμιζόμενα, τιμολόγια θα ισχύσουν ως το τέλος Ιουνίου, οπότε απελευθερώνονται, που σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα μπορεί να αποφασίζει η ίδια για την τιμολογιακή της πολιτική. Εξάλλου, η ΡΑΕ μπορεί το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου να αποφασίσει την εκ νέου αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, κάτω από το βάρος των τεραστίων ελλειμμάτων του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ που αναμένεται να κλείσει τη χρονιά με μείον 240 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα.
Παρά την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση για συγκράτηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, η ανάγκη συμμόρφωσης με το Μνημόνιο, αλλά και η «μαύρη τρύπα» στη ΔΕΗ, που έχει δημιουργηθεί από τους απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος -φθάνουν στα 1,3 δισ. ευρώ- δεν αφήνουν πολλά περιθώρια
Στόχος υπουργείου θα είναι να περιορίσει την αύξηση σε μονοψήφιο αριθμό, τουλάχιστον μεσοσταθμικά. Ωστόσο, παλαιότερες πληροφορίες που έλεγαν ότι η αναπροσαρμογή του Ιανουαρίου ήταν εκείνη που απορρόφησε το μεγαλύτερο τμήμα της συνολικής αύξησης τιμολογίων για το 2013 δεν επιβεβαιώνονται, καθώς τα «νούμερα δεν βγαίνουν», παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται.
Για τον υπολογισμό της επικείμενης αύξησης, για την οποία θα γνωμοδοτήσει η ΡΑΕ, φαίνεται πάντως ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις όσον αφορά στο κόστος της ΔΕΗ, καθώς και για το ύψος της δαπάνης όσον αφορά στα δικαιώματα αγοράς εκπομπής ρύπων, τα οποία, για το τρέχον τρίμηνο τουλάχιστον, είχαν υπολογιστεί υψηλότερα, σε σχέση με τις τιμές που διαμορφώθηκαν στο Χρηματιστήριο.
700.000 οι διακανονισμοί 
Στους 700.000 εκτοξεύτηκαν το 2012 οι διακανονισμοί που κάνει η ΔΕΗ με καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν το λογαριασμό του ρεύματος, από 400.000 το 2011, δήλωσε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, προσθέτοντας «δεν γνωρίζω που βρισκόμαστε τους δύο πρώτους μήνες του 2013».
Στο πλαίσιο αυτό, θα συστηθούν τοπικές επιτροπές ανά περιφέρεια στις οποίες θα αναθέσει η ΔΕΗ τον έλεγχο της οικονομικής κατάστασης των καταναλωτών που δηλώνουν αδυναμία εξόφλησης των λογαριασμών, προκειμένου να κρίνεται κατά περίπτωση η διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Ο κ. Ζερβός εξήγησε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, «είναι πολύ δύσκολο η ΔΕΗ να διαπιστώσει εάν κάποιος δεν πληρώνει επειδή δεν έχει ή δεν θέλει ή βρίσκεται σε κατάσταση ανέχειας».
Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι «αυτήν τη στιγμή, οι αιτήσεις για την υπαγωγή στο Κοινωνικό Τιμολόγιο βρίσκονται περίπου στις 540.000». Ο πρόεδρος της ΔΕΗ υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη προσλήψεων, ενώ σχετικά με το μείζων πρόβλημα της κλοπής μετασχηματιστών, είπε ότι η επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία θα εστιάζεται στο κλείσιμο των παράνομων χυτηρίων.
Απαντώντας τέλος σε ερωτήσεις περί προνομιακής σχέση της επιχείρησης με την ΤΕΡΝΑ Α.Ε, απέδωσε σε συμπτώσεις τα έργα που έχει αναλάβει η εταιρεία, πάντα κατόπιν διαγωνισμού.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...