Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Νέα αιφνίδια διακοπή συνομιλίων Τρόικας – Βρούτση και πλήρης ασυμφωνία

Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά διακοπή μέσα στην ίδια μέρα, καθώς νωρίτερα το μεσημέρι ο Πολ Τόμσεν αποχώρησε και στη συνέχεια και οι υπόλοιποι δύο εκπρόσωποι των δανειστών μας για να επικοινωνήσει ο Τόμσεν με την Κριστίν Λαγκάρντ. Ήδη κατά την πρώτη διακοπή κορυφαίοι παράγοντες του υπουργείου ομολογούσαν ότι «έχουμε φθάσει σε σημείο σύγκρουσης», αλλά εξέφραζαν την αισιοδοξία τους για την εκ νέου συνάντηση που ξεκίνησε νωρίτερα και μέσα σε λίγα
λεπτά κατέρρευσε και αυτή.
Για «πλήρη ασυμφωνία» έκαναν λόγο πηγές του υπουργείου Εργασίας, που τόνισαν ότι «εμείς είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε αλλά αυτοί έφυγαν».Οι διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, εξαιτίας της διάστασης απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και του υπουργείου για το θέμα των τριετιών. Οι ενστάσεις εκφράζονται, κυρίως, από την πλευρά του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, ο οποίος νωρίτερα είχε δύο φορές τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ οι της ΕΕ και της ΕΚΤ, Ματίας Μορς και Κλάουζ Μαζούχ, εμφανίζονται περισσότερο διαλλακτικοί. Η τρόικα υποστηρίζει, ότι οι τριετίες και τα επιδόματα έχουν καταργηθεί από την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου, για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και, άρα, δεν τίθεται καν θέμα τέτοιας συζήτησης.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δανειστών, στο αγγλικό κείμενο της σύμβασης του μνημονίου, και συγκεκριμένα στη σελίδα 468, αναφέρεται ότι μετά την αναθεώρηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ο κατώτατος μισθός θα αντικατασταθεί «από κάποιο βασικό μισθό», ο οποίος θα ορίζεται από την κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους, χωρίς να γίνεται ειδική αναφορά σε ωριμάνσεις και τα επιδόματα. Στο αγγλικό κείμενο υπάρχει η διατύπωση «a statutory minimum wage», την οποία η τρόικα ερμηνεύει ως αναφορά σε ένα μισθό και τίποτε άλλο. Επομένως, οι εκπρόσωποι των δανειστών, και κυρίως ο κ. Τόμσεν, θεωρούν ότι η κατάργηση των τριετιών έχει, ήδη, νομοθετηθεί. Στο ελληνικό κείμενο γίνεται λόγος για ελάχιστο ύψος μισθού, νομοθετημένο από την κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους, κάτι το οποίο, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, δεν αποκλείει ωριμάνσεις και επιδόματα.
Αλλά και στο κείμενο του νόμου 4046, το οποίο ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2012, και κυρώνει το μνημόνιο συνεννόησης, γίνεται μνεία σε «τριετίες», καθώς στο άρθρο 4 του νόμου προβλέπεται το πάγωμα «των μισθών ή ημερομισθίων ή του βασικού μισθού, περιλαμβανομένων της υπηρεσιακής ωρίμανσης καθώς και του επιδόματος πολυετίας, χρόνου εργασίας, τριετίας, πενταετίας, έως ότου το ποσοστό της ανεργίας διαμορφωθεί κάτω από το 10%». Στον ίδιο νόμο, λαμβάνεται πρόνοια για τη «μετενέργεια» και περιγράφεται η διατήρηση τεσσάρων βασικών επιδομάτων. Σημειώνεται τέλος, ότι ο κ. Βρούτσης θα ενημερώσει για το θέμα των διαβουλεύσεων του με την τρόικα τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά στη Βουλή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν τηλεδιάσκεψη με τους ανωτέρους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...