Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΟΠΑΠ, ξεπούλημα και ιδιωτικό μονοπώλιο


opap-ksepoylhma-kai-idiotiko-monopolio

Διάβασα στο τεύχος του Unfollow που κυκλοφορεί ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Διαβάστε ένα απόσπασμα, για να χαρείτε κι εσείς:
«Για το τρόπαιο του ΟΠΑΠ διαγκωνίζονται, με τη συνεργασία γαλάζιων και πράσινων μεσαζόντων, τα μέλη του γνωστού θιάσου: Κόκκαλης, Μελισσανίδης, Κοπελούζος, Κοντομηνάς, Ψυχάρης… Η κυβέρνηση
προχωράει στην ιδιωτικοποίηση, με χαμηλή τιμή, της πιο κερδοφόρας ελληνικής επιχείρησης. Αλλά όχι και στο «άνοιγμα της αγοράς» του τζόγου. Ο τζόγος θα παραμείνει μονοπώλιο, μόνο που τα τεράστια κέρδη του θα τα καρπώνονται πια ιδιώτες και όχι το Δημόσιο.
Στην επιχειρηματική «πιάτσα» ο ΟΠΑΠ χαρακτηρίζεται «η κότα με τα χρυσά αυγά» και όχι άδικα. Τα καθαρά κέρδη του Οργανισμού το 2008 ήταν 728,8 εκατ ευρώ, το 2009 593,8 εκατ. ευρώ, το 2010 579 εκατ. ευρώ, το 2011 542,9 εκατ. ευρώ και το πρώτο εξάμηνο του 2012 266,8 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση προχωρά στο ξεπούλημα του ΟΠΑΠ, αφού πρώτα όμως φρόντισε να διατηρήσει ανέπαφο το μονοπωλιακό καθεστώς του Οργανισμού. Το πρώτο βήμα ήταν με τη διατήρηση στην κατοχή του δημοσίου του 5% των μετοχών του ΟΠΑΠ από το συνολικά 34% που είχε πριν ανακοινώσει τη μετοχοποίηση του 29%, προκειμένου να επικαλεστεί η κυβέρνηση ότι διατηρείται έστω και στο ελάχιστο ο «κοινωνικός ρόλος» του Οργανισμού. Το δεύτερο και καθοριστικότερο βήμα έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου. Εκείνη τη μέρα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως κατέληξε σε συμφωνία με την Κομισιόν για την αύξηση της φορολογίας των μεικτών κερδών του ΟΠΑΠ από 01/01/2013 έως 12/10/2020 με συντελεστή 30% από 20% που ισχύει σήμερα. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση εξασφάλισε μονοπωλιακή δράση για τον επόμενο ιδιοκτήτη του ΟΠΑΠ. Με την αύξηση της φορολογίας στα μεικτά κέρδη του ΟΠΑΠ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναμενόταν να ανάψει το «πράσινο φως» για τη διατήρηση του μονοπωλίου στα υφιστάμενα παιχνίδια του Οργανισμού.
Η ανακοίνωση για την αύξηση της φορολογίας του ΟΠΑΠ οδήγησε σε ραγδαία μείωση της τιμής της μετοχή του Οργανισμού στο χρηματιστήριο, η οποία, αν συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, το 29% που πουλά το κράτος θα έχει αποτίμηση κάτω από 400 εκατομμύρια ευρώ! Πλέον δεν μιλάμε για ξεπούλημα αλλά για πραγματικό «δώρο» στον επόμενο ιδιοκτήτη.
Η εξαγορά του 29% του ΟΠΑΠ αναμένεται να μετατραπεί σε «πεδίο μάχης» μεταξύ ισχυρών επιχειρηματιών. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δείχνουν να «ενδιαφέρονται» για το χρυσωρυχείο του ΟΠΑΠ είναι: ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο όμιλος Βαρδινογιάννη, ο Δημήτρης Μελισσανίδης σε συνεργασία με τον ιταλικό όμιλο Lottomatika, ο όμιλος Κοπελούζου, ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Αlpha Δημήτρης Κοντομηνάς σε συνεργασία με τη βρετανική εταιρεία στοιχημάτων William Hill, ο Σταύρος Ψυχάρης του ΔΟΛ, καθώς και η μεγάλη βρετανική εταιρεία τυχερών παιχνιδιών Camelot.
Παρότι οι μνηστήρες είναι πολλοί, οι Κόκκαλης και Μελισσανίδης βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά. Ως στρατηγικός εταίρος για τη διάθεση των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ μέσω του διαδικτύου επελέγη η εταιρεία G2 (Gtech), συμφερόντων του εφοπλιστή Δ. Μελισσανίδη, που συνεργάζεται με τον ιταλικό κολοσσό στα τυχερά παιχνίδια Lottomatica. Η θέση του τεχνολογικού παρόχου του ΟΠΑΠ δόθηκε στον Σ. Κόκκαλη.
Το σκηνικό των «αναθέσεων» και των «διαγωνισμών» προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά, που έχει συμφέροντα μέσω της William Hill. Μάλιστα, ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha προχώρησε σε διαδοχικά «ρεπορτάζ» που άφηναν αιχμές για τις στενές σχέσεις του ΟΠΑΠ με την Intralot και για την υπογραφή των συγκεκριμένων συμβάσεων μεταξύ του ΟΠΑΠ και προμηθευτών του, λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης του Οργανισμού. Θυμίζουμε ότι ο Κοντομηνάς έχει επιχειρήσει στο πρόσφατο παρελθόν να αμφισβητήσει το «μονοπώλιο» του ΟΠΑΠ προκειμένου να ανοίξουν πρακτορεία και άλλων εταιρειών στην Ελλάδα.
Οι νέοι επιχειρηματικοί ορίζοντες του ΟΠΑΠ δεν σταματούν όμως εδώ. Ο ΟΠΑΠ συμμάχησε με την Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη, τη Lottomatica και τον Μελισσανίδη, για να διεκδικήσουν από κοινού τα κρατικά λαχεία (Εθνικό, Λαϊκό, Πρωτοχρονιάτικο αλλά και το Ξυστό, που επανέρχεται), τα οποία επίσης βγάζει στο σφυρί η κυβέρνηση.
Ναι, σωστά διαπιστώσατε: «Σύμμαχοι» του ΟΠΑΠ για την αγορά των κρατικών λαχείων είναι οι εταιρείες στις οποίες δόθηκαν δουλειές του Οργανισμού.»
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...