Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών


Πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών για όλους τους φορολογούμενους μελετά το υπουργείο Οικονομικών, σε συνδυασμό με την καθιέρωση μίας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος αποκλειστικά και μόνο για...


μισθωτούς και συνταξιούχους με αφορολόγητο όριο στα 5.000 ευρώ. Σύμφωνα με την εφημερίδα ΝΕΑ, το νέο φορολογικό σχέδιο της κυβέρνησης συνεπάγεται νέες μεγάλες επιβαρύνσεις για το σύνολο των φορολογουμένων.

Το αφορολόγητο για μισθωτούς και επαγγελματίες

Από το υπουργείο Οικονομικών εξετάζονται τα εξής σενάρια:

1. Κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και φορολογουμένους που ασκούν ατομική επιχείρηση. Εναλλακτικά εξετάζεται η μείωσή του στις 2.000 ή 3.000 ευρώ. Η κατάργηση του αφορολογήτου θα φέρει περισσότερους φόρους σε 780.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, οι περισσότεροι από τους οποίους εξακολουθούν να αποκρύπτουν σημαντικό μέρος των πραγματικών εισοδημάτων τους, μη εκδίδοντας αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών. Η κατά κεφαλήν επιβάρυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα είναι 500 ευρώ αν παραμείνει ο συντελεστής 10% που ισχύει σήμερα για το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος πάνω από τα 5.000 ευρώ. Αν ο συντελεστής διαμορφωθεί στο 18% όπως προτείνει το ΔΝΤ, τότε η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση από την κατάργηση του αφορολόγητου θα αυξηθεί στα 900 ευρώ για κάθε ελεύθερο επαγγελματία. Τα πρόσθετα έσοδα που θα εξασφαλιστούν από την εφαρμογή του μέτρου αυτού εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσουν τα 500 εκατ. ευρώ.

2. Διατήρηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους. Στο τραπέζι των συζητήσεων παραμένει το ενδεχόμενο σταδιακής αύξησης από τα 5.000 ευρώ στα 8.000 ευρώ. Το αφορολόγητο για τους συγκεκριμένους φορολογουμένους θα καταργηθεί ενδεχομένως από το 2014 και μετά και υπό την προϋπόθεση ότι θα καταστεί δυνατή η εφαρμογή του νέου, απλούστερου συστήματος προσδιορισμού των φορολογητέων εισοδημάτων των φυσικών προσώπων, το οποίο στηρίζεται στο αμερικανικό μοντέλο. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, από τα συνολικά εισοδήματα που αποκτά σε ετήσια βάση κάθε φορολογούμενος θα αφαιρούνται όλες οι δαπάνες του, ακόμη και οι δαπάνες για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ, τηλεφωνίας, ύδρευσης, εισιτήρια κλπ.

Δεν θα αφαιρούνται από το εισόδημα οι δαπάνες που αφορούν την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων. Το καθαρό ποσό που θα απομένει μετά την έκπτωση των δαπανών από τα συνολικά εισοδήματα του φορολογουμένου θα φορολογείται κλιμακωτά, με συντελεστές που θα ξεκινούν από τα επίπεδα του 25%. Ουσιαστικά, με το σύστημα αυτό, το αφορολόγητο όριο θα κτίζεται με βάση όλες τις δαπάνες του φορολογουμένου (με εξαίρεση τις δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, λοιπών περιουσιακών στοιχείων), οι οποίες και θα εκπίπτουν κατά 100% από τα συνολικά εισοδήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...