Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

To "ePuzzler" υπόσχεται την αποκάλυψη των μυστικών της Στάζι





 Σύμφωνα με το ΒΒC τα αρχεία της Στάζι είναι το μεγαλύτερο παζλ του κόσμου, το οποίο αποτελείται από 600 εκατομμύρια μικρά χαρτάκια. Τώρα ένα ειδικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Fraunhofer του Βερολίνου, το "ePuzzler", το οποίο χειρίζεται το κάθε χαρτί σαν μέρος ενός παζλ, υπόσχεται να το συναρμολογήσει.

Το αρχείο αποτελείτο από 45 εκατομμύρια έγγραφα τα οποία, μετά την πτώση του καθεστώτος, σκίστηκαν σε μικρά κομματάκια από τους πανικόβλητους αξιωματούχους της Στάζι, στη διάρκεια μιας μυστικής επιχείρησης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής η εντολή που είχαν οι αξιωματικοί της Στάζι ήταν να τα καταστρέψουν και στη συνέχεια να τα κάψουν.

Ωστόσο, τα μηχανήματα που είχαν στη διάθεσή τους διαλύθηκαν και έτσι αναγκάστηκαν να τα τεμαχίσουν με τα ίδια τους τα χέρια και να τα τοποθετήσουν στα υπόγεια των γραφείων της Στάζι.

Το 1995 η γερμανική Κυβέρνηση ξεκίνησε την επανασυναρμολόγηση των εγγράφων αυτών, τα οποία είχαν βρεθεί σε 16.000 σακούλες. Το τεράστιο έργο της ταξινόμησης και της επεξεργασίας αυτών των φακέλων ανατέθηκε από την κυβέρνηση της Βόννης στον υπερκομματικό πρώην ιερωμένο του Ροστόκ και αγωνιστή των ανθρώπινων δικαιωμάτων Γιοακίμ Γκάουκ.

Η γνωστή ως "Υπηρεσία Γκάουκ" στελεχώθηκε με 300 άτομα, μεταξύ των οποίων και πρώην υπάλληλοι της Στάζι. Κάποια αρχεία είχαν αποκτηθεί από τη CIA, και επιστράφηκαν στη Γερμανία το 2000.

Πως θα συναρμολογηθούν τα κομμάτια

Επικεφαλής της ομάδας που εργάζεται εδώ και μια δεκαετία για να ενώσει το "παζλ" είναι ο   Bertram Nickolay.

Η ομάδα του καθημερινά παίρνει το κάθε χαρτί, το σιδερώνει, το σκανάρει και κατόπιν το περνά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή για ανάλυση.

Το  "ePuzzler" έχει τη δυνατότητα να αναλύει το σχήμα, το χρώμα, το πάχος και την υφή του κειμένου σε τέτοιο βαθμό από το που τελικά καθίσταται εφικτή η ανασύσταση του εγγράφου.

Όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σύνθεσης του παζλ, θα αποκαλυφθούν πολλές από τις βρώμικες δραστηριότητες περίπου 175.000 ανεπίσημων συνεργατών της Στάζι, αλλά και αυτές των περίπου 17 εκατ. ατόμων που βρίσκονταν υπό μυστική παρακολούθηση.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...