Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Νόστιμα και διαιτητικά με μπαχαρικά!

Νόστιμα και διαιτητικά με μπαχαρικά!

Αν νομίζετε ότι η δίαιτα είναι συνάρτηση του άνοστου, κάνετε λάθος. Υπάρχει ένας απλός τρόπος για δώσετε νοστιμιά στα διαιτητικά σας πιάτα, χρησιμοποιώντας τι άλλο από τα γνωστά σε όλους καρυκεύματα.

Προσθέστε στο φαγητό σας λίγο μοσχοκάρυδο, ένα ξυλάκι κανέλας ή μερικά φυλλαράκια δυόσμου και θα γευτείτε τη διαφορά.


Παρακάτω θα βρείτε τους πιο δυνατούς γευστικούς συνδυασμούς για ψητά κρέατα, ψάρια και λαχανικά, βραστά και σάλτσες, που δεν θα σας επιβαρύνουν με θερμίδες και ταυτόχρονα θα ωφελήσουν την υγεία σας.


Στα ψητά κόκκινα κρέατα

Κάντε τα στεγνά ψητά μοσχαρίσια φιλέτα πιο μαλακά και ζουμερά με μια μαρινάτα από καφέ και φρέσκα μυρωδικά.

Τι να κάνετε;


Βάλτε σε ένα γυάλινο δοχείο 1 φλιτζάνι καφέ φίλτρου, 1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο, 3 κόκκους κοπανισμένο κόλιαντρο, 1/2 κουταλάκι κύμινο και 3 κουταλιές μπαλσάμικο. Βυθίστε στη μαρινάτα 2 μοσχαρίσια φιλέτα και αφήστε τα για 1 ώρα περίπου. Στη συνέχεια, στραγγίξτε τα και ψήστε τα στη σχάρα ή στο φούρνο μαζί με τη μαρινάτα.


Στα ψητά μπιφτέκια

Τα ψητά μπιφτέκια από άπαχο κιμά μπορούν να γίνουν απίστευτα νόστιμα αν τους προσθέσετε τα κατάλληλα αρωματικά. Τι να κάνετε;

•Τα μπιφτέκια από κιμά κοτόπουλου γίνονται πεντανόστιμα αν τους προσθέσετε κάρυ και ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου (1/2 κουταλάκι κάρυ και 10 φύλλα δυόσμου ανά 1/2 κιλό κιμά).

• Τα μπιφτέκια από κιμά γαλοπούλας παίρνουν ιδιαίτερο άρωμα αν τους προσθέσετε ξύσμα πορτοκαλιού.
• Τα μπιφτέκια από μοσχαρίσιο κιμά ταιριάζουν πολύ με ρίγανη, θυμάρι, μαντζουράνα και μοσχοκάρυδο.

Στα ψητά λαχανικά

Δεν υπάρχει δίαιτα που να μην εντάσσει τα λαχανικά στο ημερήσιο μενού. Για καλύτερη γεύση, αρωματίστε τα.

Τι να κάνετε;


• Κόψτε σε μακρόστενες λωρίδες, αλλά και ροδέλες, φρέσκα λαχανικά, ραντίστε τα με μπαλσάμικο και, ανάλογα με το είδος τους, πασπαλίστε τα με διάφορα αρωματικά και ψήστε τα στο φούρνο.

• Κολοκυθάκια, ντομάτες: Ταιριάζουν μοναδικά με ψιλο­κομμένο βασιλικό.
• Μελιτζάνες: Η γεύση τους μεγιστοποιείται όταν τις πασπαλίσετε με μαϊντανό και ψιλοκομμένο σκόρδο.
• Καρότα: Συνδυάζονται ωραία με άνηθο.

Στα ψητά ψάρια

Φτιάξτε μια υπέροχη κρούστα για τα ψάρια με ένα μείγμα από πιπέρι.

Τι να κάνετε;


Χτυπήστε στο μπλέντερ κόκκους πράσινου, μαύρου και κόκκινου πιπεριού. Βουτήξτε το ψάρι σε λευκό κρασί, πασπαλίστε το με το πιπέρι και ψήστε το στο φούρνο.


Στη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας

Η απλή σάλτσα με φρέσκια ντομάτα, αν μαγειρευτεί με τα κατάλληλα αρωματικά, μπορεί να δώσει δυνατή γεύση σε ένα νερόβραστο ρύζι ή σε ένα ψητό ή βραστό στήθος κοτόπουλου χωρίς να το επιβαρύνει με θερμίδες.

Τι να κάνετε;

Τρίψτε φρέσκια ντομάτα και προσθέστε γλυκάνισο, ξυλάκι κανέλας και καρφάκια γαρίφαλου. Πρόκειται για μπαχαρικά με ελαφρώς γλυκιά γεύση. Όλα τα μπαχαρικά που μοιάζουν με ξύλα πρέπει να βράσουν για να βγάλουν το άρωμά τους, γι’ αυτό προσθέστε τα στην αρχή του μαγειρέματος και αφαιρέστε τα (εκτός από το γλυκάνισο) στο τέλος.

Μία άλλη πιο ελαφριά ιδέα είναι να φτιάξετε τη σάλτσα μόνο με σκόρδο και μπόλικο βασιλικό.


Πηγή: Vita

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...